Реклама
Начало Заболявания и лечение Какво се прави при уголемена простата?

Какво се прави при уголемена простата?

0
Реклама

Първото нещо е да се установи дали наистина има уголемена простатна жлеза. Това става много лесно ехографски и дори се верифицира чрез снимка. Простатата е конусовиден жлезисто-мускулест орган с тежина 20 г и размери по 2-3 см. Всички тези данни се получават за няколко минути при пълен пикочен мехур.

Най-добре може да го извърши специалист уролог. Самият факт, че има увеличена жлеза, няма медицинска стойност. Проблем е, когато тази уголемена простата води до притискане и запушване на долните пикочни пътища и трудно уриниране. Може да се започне лечение. Това най-добре може да се реши от уролог. Самолечението не е приемливо. Трябва да се направи подробен преглед на пикочо-отделителната система. Да се направи изследване на PSA (простатно-специфичен антиген), за да се отговори или потвърди дали става дума за рак на простатата или уголемена простата.

Обикновено това се придружава с преглед (туширане) на простатната жлеза. Оценката на състоянието на пикочо-отделителната система може да стане с помощта на всички образни методи (венозна урография, компютърна аксиална томография, магнитен резонанс), но в повечето случаи е достатъчна ехографията – трансректална и лабдоминална.

Реклама

Трябва да се знае, че големината на простатната жлеза не е индикация за операция. Оперативното лечение независимо от използвания метод си има индикации:

• задържане на урината поне след един опит за поставяне на катетър;
• повтарящи се кървения поради доброкачествена простатна хиперплазия;
• бъбречна недостатъчност;
• камъни в пикочния мехур;
• повтарящи се инфекции;
• големи дивертикули на пикочния мехур.

Проф. Петър Панчев

 

Проф. Петър Панчев, уролог от УМБАЛ Александровска

Реклама

Exit mobile version