Реклама
Начало Заболявания и лечение Какво представлява кучешката тения?

Какво представлява кучешката тения?

0
Реклама

Кучешката тения или ехинокок на черния дроб е паразитно заболяване. Ембрионът се развива у човека като междинен хазаин, докато от Taenia echinococcus боледуват кучетата. След като яйцата бъдат погълнати със замърсени храни, ембрионът попада във венозната мрежа на порталната вена и в черния дроб. Този орган е първият филтър за паразита, поради което в него се локализират до 75% от кистите.

От ембриона се развива ехинококова киста. Тя е образувана от две части: истински ехинококов мехур, съставен от хитинова мембрана и зародишев слой, изпълнен с бистра течност, и фиброзна капсула – това е своеобразна защитна реакция на чернодробния паренхим около ехинококовия мехур. В черния дроб могат да се развият една или множество кисти, локализирани най-често в десния лоб. Ехинококовата киста нараства много бавно, понякога по 10 години. Размерите й могат да надминат големината на човешка глава, а съдържимото да надхвърли 10 л. Оплакванията на болния зависят от локализацията на кистата: дали притиска жлъчни пътища, или други системи и органи, дали е инфектирана.

Реклама

Съществуват три периода на развитие: В началния латентен период, когато тя е малка и упражнява компресия върху други органи, болният няма оплаквания. Могат да се наблюдават необясними сърбежи на тялото и ехиноко-кът на черния дроб да се открие случайно по повод на други изследвания. Вторият период се характеризира с развита симптоматика. Ако ехинококът е разположен по предната повърхност на черния дроб, кистата може да се опипа. Болният се оплаква от тежест в подребрието. При напреднали случаи се наблюдава и деформация на долната апертура на гръдния кош.

Ако кистата е разположена в съседство с порталната вена и жлъчните пътища, могат да настъпят застойни явления с асцит и иктер. Сърбежът се усилва. Третият период се характеризира с настъпване на усложненията. Кистата може да перфорира спонтанно или при травма в перитонеалната кухина, при което настъпва тежък анафилактичен шок. Нерядко тя може да се отвори в жлъчните пътища и да ги запуши, при което се появява иктер. През диафрагмата може да се отвори в бронхите. Кистата може да се отвори и в свободната плеврална кухина. Супурацията е често усложнение, което настъпва по кръвен път. Придружава се от усилване на болките и увеличаване на туморната маса, повишаване на температурата, втрисане, левкоцитоза, влошаване на общото състояние.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата – сърбежи, уртикария, тежест и обективното изследване – опипване. Рентгеновото изследване може да открие куполовидно изменение на диафрагмата. Ако паразитът е загинал, кистата калцифицира и се вижда като плътна сянка. Сцинтиграфското изследване посочва дефект в структурата на черния дроб. Ехографията и особено компютърната томография откриват кистозно образувание. От биологичните реакции пробите на Казони и Вайнсберг са положителни при част от болните. По-сигурни са латенсаглутинацията, индиректната хемоаглутинация, бентонит флокулацията. Може да се наблюдава и еозинофилия.

Досега не е открит медикамент или друго средство за консервативно лечение. Радикално е само оперативното лечение с абдоминален, торакален или комбиниран достъп. Цялостното отстраняване на кистата е възможно при маргинална локализация, като се резецира и част от черния дроб. При друга локализация, след евакуиране на ехинококовата течност, се премахва герминативната мембрана. За да се унищожат евентуално останалите сколекси, кухината се обработва с дезинфектанти. Поставят се антибиотици. При големи остатъчни следоперативни кухини се извършва дрениране с рентгенографски и ехографски контрол. При нагнояване и други усложнения кухината първично се дренира. При руптура на кистата операцията се извършва по спешност.

Реклама

Exit mobile version