Реклама
Начало Заболявания и лечение Какви са първите симптоми на артрозата?

Какви са първите симптоми на артрозата?

0
Реклама

По правило износването на ставите (артрозна болест) е възрастово заболяване. Най-често се случва на хората над 50 години. Обикновено е свързано с наднормено тегло, травми или наследствено предразположение. Някои вродени заболявания също водят до артроза, като е характерно по-ранното начало на оплакванията. Хроничното тежко претоварване (професионален спорт, тежка физическа работа) също може да доведе до артрозна болест.

Най-често се засягат коленните и тазобедрените стави, гръбнака. Ръцете се засягат по-рядко, обикновено при професии, свързани с претоварването им. Заболяването започва с дискомфорт или лека болка в ставата обикновено след натоварване или лека травма. Става бавно и постепенно. Силната или променлива болка, отокът и деформацията на ставата са късни прояви. По-късно се появяват и нощни болки. В по-напредналите стадии на болестта болката е постоянна, особено нощем, наблюдава се скованост, особено характерна сутрин, ограничение в движенията на засегнатите стави, а също и характерна деформация на ставата или скъсяване на засегнатия крайник. Ако тогава потърсите лекарска помощ, обикновено възможностите за лечение на заболяването са силно ограничени. Съветваме нашите болни да се обръщат за помощ още при първите оплаквания, когато приложението на някой път прости мерки може да забави или спре заболяването.

Кога започва лечението на износването на ставите?

Износването на ставите изисква постоянен ангажимент от страна на болния съвместно с неговия личен лекар и консултанта ортопед. Основното, което целим при нашите болни, е да облекчим оплакванията от засегнатите стави и да спрем прогреса на заболяването.

Реклама

Заболяването започва бавно и неусетно, често пъти с дискретни прояви на дискомфорт в засегнатата става. Това, което най-често препоръчваме на нашите болни в тази ситуация, е да се движат. Избягването на травми, дори и леки, също е важно. Претоварването на засегнатата става, особено без предварителна подготовка (като например тежка физическа работа, свръхголеми спортни натоварвания, планински преходи) също се отразява неблагоприятно.

Важен е активният начин на живот със спазване на подходяща диета и без наддаване на тегло. За съжаление, в съвременния свят водим все по-застоял начин на живот. И една от основните функции на нашия организъм – движението, все по-често е пренебрегната. А движението има доказано положително въздействие не само върху ставите, но и върху цялостния организъм. То например позволява сравнително лесно постигане на баланс в обмяната на веществата. По тази причина освен за лечение на болката ние предписваме обезболяващи средства и за да може да възстановим движението в увредените стави. Устройството на ставите е такова, че хрущялът няма кръвоносни съдове – храни се от вътреставната течност, произвеждана от околоставната обвивка или капсула.

При движението в ставата се активира помпената й функция, при което хранителните вещества от ставната течност проникват в хрущяла и обратно, отпадните продукти се отстраняват. Този механизъм лежи и в основата на приема на хранителни добавки, съдържащи съставките на ставната течност и приложението на вътреставна хиалуронова киселина (хондропротектори). Целта е да се намали триенето между ставните хрущяли и да се подобри движението и съответно функцията. Разбира се, хирургичното лечение има важна първостепенна роля в лечението на напредналата артроза.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и заместник-председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация

Реклама

Exit mobile version