Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекуват пигментни петна по кожата

Как се лекуват пигментни петна по кожата

0
Реклама

Фотозащитните кремове, лосиони, пудри и т.н. трябва да бъдат задължителна част от нашето ежедневие. В днешно време тези продукти са необходимост и се използват целогодишно. През зимата посягаме към тях, когато отиваме на ски или на разходка в планината. През пролетта обаче те трябва да се използват ежедневно – още с появата на първото по-силно пролетно слънце.

Изберете качествени продукти за защита от слънцето

Необходимо е да нанасяме качествени продукти – с висока UVA и UVB защита, водоустойчиви, с широкоспектърни фотозащитни филтри. За съвременните градски условия е достатъчно да се ползва фотозащита с фактор между 20 и 30 и със съответното покритие за ултравиолетови А лъчи.

При почивка на море, планина или при екскурзия в чужбина слънчевата защита трябва да се покачи на 50+, за да се предпази кожата от изгаряне и поява на неприятни свръхпигментирани петна.

Реклама

Истински проблем настъпва, ако тъмните петна по лицето са вече факт. Времето за лекуване на пигментациите е през късната есен и зимата, когато слънцето е най-слабо. Тогава може да се използват различни методи – лазери, химически пилинг, лечение с хидрохинон и третиноин. През пролетта и лятото възможностите за премахване на този вид петна са по-ограничени. Много зависи от дълбочината на разположение на пигмента.

Използват се кремове със специални киселини

При по-повърхностно разположен пигмент добри резултати може да се постигнат и в този сезон. Обикновено се прилагат продукти с по-слаби киселини (коджикова киселина, азелаинова киселина), които се нанасят вечер. През деня се използва възможно най-високата фотозащита. При това фотозащитните кремове и лосиони трябва да се нанасят на всеки 2 часа!

Добре е да се носят и шапки с широка периферия, които допълнително предпазват от слънчевите лъчи. Трябва да се избягват парфюмирани продукти. При някои хора ароматизираната козметика може да предизвика фототоксична реакция и да доведе до образуване на нови петна. Някои лекарства в комбинация с излагане на пряка слънчева светлина също може да предизвикат образуване на тъмни петна.

Петната по бузите, челото и над устните са най-трудни

Най-трудни за лечение са хиперпигментациите по лицето, разположени над горната устна, по бузите и челото. Тези петна се наблюдават само при жени и се дължат на комбинация от фактори. Виновник за появата им е не само слънчевата светлина, но и повишението на женските полови хормони естроген и прогестерон. Предразположени за развитие на подобни пигментации са бременните, жените с по-тъмна кожа, тези които са на хормонална терапия или вземат противозачатъчни средства.

Изсветляването или пълното премахване на пигментните петна е труден процес и изисква упфрито лечение, което често отнема няколко месеца. От голямо значение е предпазването от ултравиолетовите лъчи. Ако не се спазва стриктна фотозащита, петната се появяват отново.

 

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ Александровска

Реклама

Exit mobile version