Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

0
болки в краката
Реклама

Деформацията в основата на големия пръст (палеца) на ходилото е едно от най-често срещаните ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат. Известна е като халукс валгус или бунион, но пациентите употребяват много често фразата „поява на кокалчета“.

Деформацията се изразява в изкривяване на палеца към останалите пръсти и повдигането им, болезнено подуване в основата на големия пръст (бурсит, бунион) и появата на силно болезнени мазоли по пръстите и ходилото.

Деформацията се среща и при млади хора, но е по-честа в напреднала възраст. Отначало измененията са козметични, но с напредването на деформацията се появяват силни болки, които затрудняват ходенето на болния и причиняват сериозен дискомфорт.

Реклама

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Консервативните мерки за лечение включват:

  • носене на удобни обувки и избягване на високи токчета;
  • използване на сепаратори за раздалечаване на пръстите на краката;
  • поставяне на възглавнички върху подутината;
  • коригиране на напречния свод на ходилото с ортопедични подложки.

Ако тези мерки не дадат успех, може да се мисли за оперативно лечение. Особено наложително е при силни и постоянни болки в ходилото.

Оперативната корекция на изкривяването на палците на ходилата е изключително успешна. В зависимост от причините за възникване на деформацията се прилагат различни техники. В резултат на корекцията пациентите придобиват ходило с нормална форма и свободни и неболезнени движения.

За да не се получи рецидив след операцията, е необходимо прецизно изпълнение на оперативната техника. Особено внимание се обръща на освобождаването на контрахираните сухожилия, които ако не бъдат освободени, може да причинят възстановяване на деформацията на палеца. Важно за успеха на корекцията е и спазването на указанията на оператора в постоперативния период, както и протекцията и отбременяването на оперираното ходило със специална ортопедична обувка.

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Реклама

Exit mobile version