Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекува предсърдно-камерен блок?

Как се лекува предсърдно-камерен блок?

0
Реклама

Предсьрдно-камерният блок (АV блок) е нарушение в електрическата система на сърцето, което се изразява в частично или пълно прекъсване на електрическия импулс от предсърдията към камерите на сърцето.

Причини за предсърдно-камерен блок

Най-честата причина за блока е идиопатична фиброза и склероза на проводната електрическа система, която всъщност представлява кабел от електрически заредени сърдечни клетки. При фиброза и склероза тези клетки се разрушават и се заместват от ръбец от друга тъкан, която не може да провежда електричество и импулсът се блокира. Такъв механизъм се получава при около 50% от случаите.

Исхемичната болест е причина при 40% от случаите

При исхемична болест на сърцето електрическите клетки на проводната система загиват от нарушеното кръвоснабдяване към тях и липсата на жизненоважния им кислород. Тя е причина за АV блок в 40% от случаите.

Реклама

Други причини за блока са:

  • употребата на лекарства, действащи на проводната система (бета-блокери, калциеви антагонисти, дигиталисови препарати и др.);
  • клапни заболявания;
  • вродени пороци;
  • увеличен тонус на парасимпатикусовата нервна система;
  • спортно сърце и др.

Прогнозата е според степента на блока

Опасностите и прогнозата при предсърдно-камерния блок зависят както от основната причина за появата му, така и от степента на блока. При АV блок първа степен не е нужно лечение поради липсата на оплаквания и добрата прогноза.

Той се среща нормално при подрастващи с повишен тонус на вагусовия нерв и добре тренирани спортисти. При АV блок първа степен не се препоръчват бета-блокери и други антиаритмични лекарства поради опасност от увеличаване на степента му.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причини и симптоми на сърдечните аритмии
Аритмия заради патологична електрическа активност в сърцето се лекува
Рутинно ЕКГ може да открие предсърдното мъждене 

При втората степен, която има и подстепени, опасностите са по-големи. При АV блок втора степен Мьобиц тип 1 може да се срещне като нормална находка при младежи и спортисти. При този тип блок не е необходимо лечение, ако той не причинява оплаквания, свързани с него. Мьобиц тип 2 е винаги израз на патология. При него дори пациентите без симптоми са рискови за развитие на пълен АV блок.

Кога се поставя пейсмейкър

При появата на частична или пълна загуба на съзнание (синкоп) е задължително поставянето на електрокардиостимулатор (пейсмейкър), който замества загубените импулси на сърдечната електрическа система. Пейсмейкър се поставя и на пациенти с АV блок втора степен и доказани сърдечни заболявания (пороци, коронарна болест и др.), със или без да имат симптоми.

При трета степен може да се стигне до спиране на сърцето

Най-опасен за хората с АV блок е третата степен (пълен АV блок), при която може да се стигне до спиране на сърцето с внезапна сърдечна смърт. В повечето случаи при тези болни трябва да се постави пейсмейкър.

Изключение правят случаите, при които блокът е бързопреходен и ритъмът се възстановява в нормални граници (например след спиране на някои лекарства, предизвикали блока). При сърдечен инфаркт и установяване на АV блок и неговата степен е необходимо регистрирането му на електрокардиограма в покой или чрез 24-часов запис – холтер.

Освен това трябва да се направи консултация с кардиолог за уточняване на причините за появата му. При преценка от негова страна се прави функционално и инвазивно изследване. При необходимост от поставяне на пейсмейкър се изисква консултация с електрофизиолог, сертифициран за тази дейност. Той решава какъв вид пейсмейкър е необходим за всеки индивидуален случай.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница „Св. Екатерина“

Реклама

Exit mobile version