Реклама
Начало Заболявания и лечение Как се лекува дълбока захапка

Как се лекува дълбока захапка

0
добър зъболекар
Реклама

Зъбите се подреждат по точно определен начин в зъбните редици. Те се допират един до друг, оформяйки дъги за всяка челюст. В постоянното съзъбие зъбите контактуват помежду си в точка, разположена малко под режещия ръб на резците и кучешките и под дъвкателната равнина за дъвкателните зъби. Дъгата на горните зъби леко припокрива долните.Така всеки зъб от челюстите е в контакт със съседните зъби около него, но и в контакт със съответните зъби от противоположната челюст.

Това подреждане осигурява стабилност на зъбните редици, създава възможност за правилно разпределяне на дъвкателното налягане и намалява натоварването върху зъбодържащия апарат, позволява правилната функция на зъбите – да откъсват храна, да я раздробяват и да я подготвят за оформяне на хапка, която да бъде преглътната и отведена в стомашно-чревния тракт. Това подреждане на зъбите е предпоставка за правилния говор и представлява естетически еталон за красива усмивка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означават различните видове болки в зъба?
Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит
Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба

За съжаление, идеалното подреждане на зъбите се случва доста рядко. Има много причини, които довеждат до неправилно подреждане, както и до неправилни съотношения на горната и долната челюст. Съществуват различни видове дефекти в зъбните редици, които са обект на лечение на специалността ортодонтия.

Реклама

Правилното подреждане на зъбите и коригирането на съотношението между челюстите започва още от осемгодишна възраст и успешно се повлиява и през юношеството. Така се осигуряват бъдещото здраве на зъбите и зъбодържащия апарат, правилният говор и естетиката. Ако тези корекции не се направят в посочените срокове, се създават предпоставки за неправилно натоварване на зъбодържащия апарат, което води до редица усложнения.

Колкото повече години минават, толкова повече се изявяват усложненията и се виждат резултатите от липсата на адекватно лечение. Доскоро ортодонтията се занимаваше единствено с подреждането на зъбите при деца, но с напредване на познанията и възможностите на новите технологии днес стана възможно да се правят корекции в съзъбието и на по-късна възраст.

Дълбоката захапка е един от видовете ортодонтски дефекти,

който наистина може да бъде травматичен към тъкани и структури. Процесът се задълбочва с възрастта и може да причини сериозни страдания. Сега съществуват различни методи, похвати, конструкции и техники, с които е възможно да се правят корекции и в по-напреднала възраст. За да се прецени по какъв начин трябва да се помогне, трябват сериозно изследване и анализ на индивидуалното състояние на всеки. Възможностите зависят от състоянието на зъбите и пародонта (зъбодържащия апарат), от вида и степента на дефекта, от тежестта на обратимите и необратимите увреждания.

Едва след този анализ може да се пристъпи към лечение, което изисква мултидисциплинарен подход – консервативно лечение на всички засегнати зъби, пародонтално лечение при засягането му, понякога хирургично лечение и едва тогава се пристъпва към използване на средства за корекция на захапката – обикновени ортодонтски апарат-чета, шини, брекети и други.

Изборът на лечебен план, в това число и на най-подходящия метод за корекция, може да се направи единствено от специалист. Хубавото, което трябва да се знае, е, че такива корекции са възможни и в напреднала възраст, а не само в детска, но това трябва да се направи от специалист и съобразно индивидуалното състояние.

Щом неправилната захапка създава проблем, трябва спешно да се потърси помощ от специалист ортодонт, който ще прецени дали и доколко се налага комбинирано лечение и с други специалисти.

Проф. Милена Пенева, национален косултант

Реклама

Exit mobile version