Реклама
Начало Заболявания и лечение Как да премахнем бързо главоболие без лекарства

Как да премахнем бързо главоболие без лекарства

0
Реклама

Всеки, който се е оказвал в капана на стягащия главата обръч, си мечтае за едно – бързо премахване на главоболие. Понякога то се комбинира и със схванат врат. Някои хора са по-често под напрежение или нервната им система е по-чувствителна, затова често имат подобни оплаквания, пише сайтът News-air.com.

Добрата новина е, че има различни видове домашен лек за главоболие. Невинаги е нужно да прибягвате до хапчета. Има различни начини като упражнения за релаксация, етерични масла, повече течности като чай и кофеин, които също могат да помогнат за облекчаване на главоболието.

В много случаи симптомите може да се премахнат с прости домашни средства. Основното, което можете да направите, ако имате главоболие, е да слушате тялото си и да му дадете това, от което се нуждае.

Хидратация – повече течности облекчават симптомите

важно е да се пие достатъчно вода
Реклама

Дехидратацията може да предизвика или влоши главоболието. Приемът на достатъчно течности ще предотврати или облекчи проблема.

„Пийте достатъчно вода или чай, за да се справите с главоболието, без да приемате хапчета. Подходящи чайове са чайове от цвят от лайка, цвят от хвойна или кора от върба“, казва неврологът д-р Виталина Козлова.

Почивка и релаксиращи упражнения срещу схванати мускули

Стресът и напрежението са често срещани отключващи фактори. Хората, които работят на компютър по цял ден или извършват еднообразни движения, свързани с напрежение в областта на врата или раменете, са податливи на главоболие. Ако причината е тази, трябва да усвоите някои техники за релаксация.

Упражнения за релаксация като дълбоко дишане, медитация или йога могат да помогнат за намаляване на стреса, посочва лекарката.

Кофеин

Кофеинът свива кръвоносните съдове в мозъка и може да помогне за облекчаване на главоболието. „Чаша кафе може да е полезна, но твърде много кофеин може да причини главоболие.“

Студени или топли компреси

Студен компрес на челото или шията може да облекчи главоболието от напрежение. Топъл компрес също може да отпусне схващането и болката.

Етерични масла

Маслото от мента е популярно домашно лекарство за главоболие. Просто нанесете този продукт върху слепоочията, врата или челото. Все пак внимавайте, ако сте склонни към алергия и първо тествайте съвсем малко количество от вътрешната страна на китката.

Три основни грешки при често главоболие

Хората, които често страдат от главоболие, обикновено правят някои грешки. Не е добра идея да правите тези три неща.

Грешка 1: Просто игнориране на болката

Според невролога не е добре болката просто да се пренебрегва. „Да не правиш нищо не е опция. Рискуваш главоболието от напрежение да зачести и дори да стане хронично,“ казва д-р Козлова. С течение на времето може да се случи центровете за болка в мозъка да бъдат постоянно раздразнени. Тогава болката заживява свой собствен живот.

Пренебрегването на страданието има и друг недостатък. Болката може да се разпространи и да причини напрежение във врата и раменете, от което трудно да се отървете.

Грешка 2: Не откривате първопричината, провокатора

Разбира се, едно хапче от групата на болкоуспокояващите обикновено може да облекчи главоболието. За да бъдат поставени под контрол в дългосрочен план, причините трябва да бъдат идентифицирани и отстранени, доколкото е възможно. Може би вината е ежедневието с твърде много изисквания и твърде малко почивки. Тялото реагира на това чрез компресиране на черепа, напрежение на мускулите по него, особено на тила, врата и раменете.

Ако искате да предотвратите главоболие, можете например да включите упражнения за релаксация в ежедневието си. Редовните упражнения за издръжливост – в идеалния случай поне 30 до 45 минути три дни в седмицата – също могат да помогнат, съветва неврологът.

Грешка 3: Прекалено често приемане на болкоуспокояващи

Болкоуспокояващи като ACC, ибупрофен или парацетамол са ефективни помощници при главоболие. Трябва обаче да внимавате колко често ги приемате.

Такива лекарства може да се приемат безопасно максимум 5 дни в месеца. Ако ги приемате по-често, страничният ефект ще бъде главоболие, а с него и спирала от болка, от която е трудно да се излезе.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version