Реклама
Начало Заболявания и лечение Горчив вкус в устата може да е сигнал за проблем с жлъчката

Горчив вкус в устата може да е сигнал за проблем с жлъчката

1
Реклама

През лятото проблемите с жлъчката зачестяват заради горещините, казва д-р Димитър Банчев, началник на хирургията в Първа МБАЛ в София. Виновни са две неща – високите температури и обезводняването, но също и грешки в храненето. Когато са на почивка, много хора си позволяват да ядат готова храна, пържено, по-мазно. Девет от 10 пациенти не подозират, че имат проблеми с жлъчката, докато не получат криза.

Камъкът е последица, а преди него е хроничното възпалително заболяване на жлъчния мехур, което обикновено не дава оплаквания. Няма симптоми, но то променя химическия състав на жлъчния сок, при което започват да се образуват в началото утайки, после песъчинки, а накрая и камъни.

Както при много заболявания и тук няма симптоми. Понякога се усеща тежест в дясното подребрие, но човек не обръща внимание. Друг сигнал е горчивият вкус в устата и лекото гадене. По принцип обаче повечето хора са изненадани, когато в болницата научат, че имат камъни в жлъчката, казва д-р Банчев. Обикновено не разбира защо трябва да се махне целия жлъчен мехур, а не само камъните. Това се налага, тъй като болният орган е жлъчният мехур, а камъните са само последица от този процес.

Операция на жлъчката не променя физиологията на храносмилането

Реклама

По-големият процент болни са жени – около 65 на сто от всички. Има предразположие към заболяването, то се предава донякъде по наследство. Изваждането на жлъчката не се отразява по никакъв начин на организма. След операцията не се променя физиологията на храносмилателната система. Това не означава, че тя е излишен, но изваждането не променя физиологията. Когато жлъчният мехур е здрав, той има свои задачи. Възпалението обаче променя нещата и той трябва да се отстрани. Колкото повече отлагаме операцията, толкова повече се увреждат съседните органи, с които той физиологично е свързан – стомах, дванадесетопръстник, панкреас, жлъчни пътища, черен дроб.

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

Съвременната медицина предлага почти безкръвен метод за отстраняване на жлъчката. Лапароскопската операция е много щадяща за болния. След нея възстановяването е много бързо и той може да се върне към нормалния си ритъм на живот. Тази операция обаче по думите на д-р Банчев не се покрива от здравната каса и всеки сам плаща скъпоструващите консумативи. Все пак пациентите предпочитали този метод, защото до една седмица могат да се върне отново на работа. Докато при обикновената хирургия възстановяването отнема 2-3 месеца.

Понякога болестта се съчетава с панкреатит

В някои случаи жлъчнокаменната болест се съчетава с обострен панкреатит. Тогава има късни усложнения, които също могат да се отстранят лапароскопки. Понякога обаче хирургът по своя преценка директно предлага отворения конвенционален метод.

След операцията в продължение на две-три седмици трябва да се спазва щадяща диета. После това е добре да се спазва режим без тежки мазни храни и пържено. Този съвет е универсален и важи за всички, които искат да се предпазят от проблеми със стомаха, допълва д-р Банчев. Алкохолът да е малко и качествен.

„Много хора смятат, че диетата трябва да е много стриктна. Аз не смятам, че трябва да сме максималисти. 20-25 дни след операцията човек може да яде всякакви зеленчуци и плодове, млечни продукти, хубаво месо без мазнини – заешко, пилешко, риба, качествено телешко. Добре е да е варено или на скара, не пържено. Казват – не яжте яйца. Не съм съгласен – как да хапнеш вкусна супа без застройка или пък защо да се лишиш от кекс, в който няма как да не се сложи яйце. И да хапнеш едно яйце, нищо няма да стане. Нали болният орган вече е отстранен“, обощава хирургът.

Свързани теми: Робот изряза жлъчка безкръвно, спасява жена от постоянната диета

Остра болка горе в корема издава панкреатита

Опасни ли са камъните в жлъчката?

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

1 коментар

  1. Здравейте, помолиха ме да публикувам един лек за камъни в жлъчката. Рецепта е много просто пие се чай от невен (хубаво е да не е в пакетчета е да е в кутии препоръчвам този на „БИЛЕК“ – http://www.bilec.net/product/87/chay-neven-30-g.html но може и друга марка). Чая не съм го пробвал понеже няма проблеми засега но ми казаха, че е много ефективен. Една жена е имала прегъната жлъчка с камъни с в нея и след като го пила известно време се е излекувала. Който иска да пробва ако не помогне то поне няма да навреди.

Коментарите са затворени

Exit mobile version