Реклама
Начало Заболявания и лечение Фиброзата засяга дробове, бъбреци и панкреас

Фиброзата засяга дробове, бъбреци и панкреас

0
Реклама

Фиброзата на органите не е болест, но е процес, който се развива при много болести и променя органите така,че те не могат да работят повече както трябва, обяснява проф. Улрих Фьолш, главен секретар на Германското дружество по вътрешна медицина.

Кои са първопричините за фиброза?

Той се отключва от хронични увреждания, причинени главно от възпаления. В резултат повече клетки от съединителната тъкан образуват колаген. Това се случва и когато кожата зараства след нараняване или разрез за операция. Ако обаче колагенът започне да доминира в тъканите на даден орган, клетките не могат да комуникират правилно една с друга, нито пък да обменят вещества помежду си и в крайна сметка – не могат да изпълняват своите задачи.

Реклама

Какви са симптомите при белодробна фиброза?

Уврежданията се причиняват например от висока кръвна захар, високо кръвно, алкохолизъм, алергии, инфекция като хепатит С или хронично възпаление. Ако някоя от тези предпоставки е налице по-дълго време, различните клетки в органите биват изместени от колагена – тъкан, от която се състоят белезите. Това нежелано разрастване на съединителната тъкан е типичен белег на всички видове фибрози в организма.

Защо се стига до сърдечна недостатъчност

Фиброзата може да засегне органи като черния дроб, бъбреците, белия дроб, панкреаса, но също така кожата, очите, костния мозък и сърдечния мускул. Сърдечната недостатъчност в напреднала възраст в крайна сметка е последица от изтощаване на сърдечния мускул и от фибротични процеси, подчертава д-р Фьолш. Болест като атеросклерозата също спада към т.нар. фиброзни процеси.

Пациентите обикновено рядко чуват думата фиброза, защото болестта им има друго име. Ако например бъбреците са увредени от високо кръвно или диабет, на медицински език това се нарича хипертензивна или диабетна нефропатия. По-точно би било да се каже бъбречна фиброза. С малки изключения ракът на черния дроб се развива винаги на основата на фиброза.

Цироза – симптоми, лечение и препоръки за хранене

Бронхиалният или чернодробният карцином е върхът на айсберга, който се вижда. Под него обаче се крие по правило фиброзата, допълва проф. Кристиан Траутвайн от Университетската клиника в Аахен, говорител на единственото в Германия научно звено за изследване на фиброзите. Принципно процесът е обратим, но само до известна степен.

Хубавото е, че организмът е гъвкав. Ако например откажете алкохола, белезите по черния дроб се абсорбират, казва проф. Траутвайн. Понякога обаче е достигната точката, от която няма връщане. Тогава срастванията остават и понякога трансплантацията е единственият изход от ситуацията.

Иновативен подход с изследване открива по-точно автоимунни заболявания

Какво е възможното лечение

В основата им са възпалителни и имунни процеси. Учените търсят начини да блокират натрупването на излишен колаген в съединителната тъкан. Друга възможност за лечение на фиброзата ще бъде, ако се намери начин да се въздейства върху възпалителните медиатори. За съжаление няма само един единствен механизъм, който възниква при всички фибрози. Тоест лечение ще се разработва за всеки орган и конкретна причина.

Големият проблем в разработването на терапии е това, че фиброзата всъщност има смисъл от биологична гледна точка. Ако тя бъде потисната с медикаменти, може да има много странични ефекти. Затова засега медицината залага много повече на профилактиката, главно за предотвратяване на хроничните възпаления.

Източник: Die Welt

Реклама

Exit mobile version