Реклама
Начало Заболявания и лечение Ебола – симптоми, предаване на заразата и лечение

Ебола – симптоми, предаване на заразата и лечение

0
Реклама

За инфекциозното заболяване ебола се говори много напоследък, въпреки че това не е първият епидемичен взрив. След първите случаи на заразени, оказали се в големи европейски и американски градове, мнозина вероятно си задават въпроса как точно става предаването на вируса и кои са симптомите на болестта. Ето и фактите.
Има пет щама на ебола и 4 от тях разболяват хората. Попадайки в организма, вирусът убива клетките, като кара някои от тях буквално да експлодират. Съсипва имунната система, причинява вътрешно кървене и уврежда почти всички органи. Вирусът обаче е рядък. Предава се чрез телесни течности, ако сте в пряк контакт с болен. Можете да прихванете ебола само ако заразеният има симптоми. Кръв, изпражнения и повръщано са най-заразни, но сперма, урина, пот и майчино мляко също съдържат вируса. За да прихванете заразата, някоя от тези течности трябва да попадне в устата, носа, очите, гениталиите или в раничка по кожата. Ебола може да се предаде и чрез предмети, по които има следи от телесни течности като медицински игли или чаршафи.

Вирусът не може да се предаде чрез обикновен бегъл контакт, като да седите до болен. Храна, въздух и вода не го съдържат. Риск има само ако се целуват с болен, или делите с него храна или напитка. При ползване на едни и същи прибори и съдове негова слюнка може да е останала върху тях.

Какви са първите симптоми на ебола?

Реклама

Обикновено минават 8-10 дни от заразяването, докато се появят първите симптоми, в някои случаи между два и 21 дни. Усещането е като при грип – внезапна треска, усещане за умора, мускулни болки, главоболие и зачервено гърло. Когато болестта се развие напълно, причинява повръщане, диария, обриви, синини или кървене без наранявания, например от очите или венците.

От 1976 г. досега са регистрирани 33 епидемични взрива на инфекцията, но този през 2014 г. в Западна Африка е най-големият. Все още няма одобрена ваксина за превенция на ебола, нито пък специално лекарство за лечението й. Учените вче тестват някои медикаменти върху животни, но клиничните изпитания при хора още предстоят. В етап на проучване са и две нови ваксини. Тъй като засега няма ефективно лекарство срещу вируса, лекарите използват базисни методи за поддържането на пациентите:

  1. Грижат се за хидратирането на болния
  2. Осигуряват му приток на кислород при нужда
  3. Поддържат кръвното му налягане
  4. Лекуват други инфекции, ако има.

Оцеляването при ебола зависи от това, колко добре работи имунната система. Колкото по-рано се окаже медицинска помощ, толкова по-големи са шансовете за оцеляване. Оздравелите имат в кръвта си антитела, които ги предпазват от ново заразяване вероятно около 10 г. Няма гаранция обаче, че те няма да се разболеят от друг щам – разновидност на вируса.

Източник: WebMD

Реклама

Exit mobile version