Реклама
Начало Заболявания и лечение Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Доброто храносмилане има 4 основни принципа

0
графиня Ангелика Волфскийл
Реклама

Доброто храносмилане е в основата на здравето. Тази стара истина припомни в София германската природолечителка – графиня Ангелика фон Волскийл.  Ако често ви спохождат оплаквания в стомаха – болки, спазми, тежест или запек, трябва да помислите къде е причината.

Може би е в избора на храна или пък късния час, в който ядете. Не препоръчвам консумацията на сурови храни в късния следобед или вечерта, посочи графинята. Тогава организмът ни не може да ги смели добре, защото по това време силата на храносмилателните ензими и тяхното производство спада. Суровите храни ферментират в червата.

Храната стои по-дълго в нас и не преминава през нормалното разграждане, а през алкохолна ферментация с отделяне на етан, алкохолно окисляване, обясни Фон Волфскийл. Тези ферменти преминават в кръвта, възпаляват и изтощават лигавицата. Балансът на бактериите в тялото ни се променя. Полезните намаляват. Развиват се чревни гъбички, които предизвикват реакция от имунната система, която е равна на алергичната.

Реклама

Ако усетим някои от симптомите на дразнимото черво – запек, разстройство, спазми, дискомфорт, това е знак, че нещо не е наред. Не вземем ли мерки, може да се стигне и до Синдрома на пропускливите черва.

Отделянето на специфични хормони е част от цикъла почивка – бодърстване. Към 19 ч започва да се образува хормонът на съня – мелатонин. Сутрин пък ни събужда кортизолът.

Колкото повече ядем вечер, толкова по-затруднено е храносмилането

Приемането на мазна, тежка храна нарушава баланса и на двата хормона – както на съня, така и на бодърстването. С времето всички наши лоши навици, свързани с храната, водят до синдрома на пропускливите черва, повишено кръвно налягане. Качваме и килограми.

Рядко се коментира, че напълняването в повечето случаи е свързано с пропускливите черва, изтъкна графиня Волфскийл. Тя обясни, как може да се свалят излишните килограми без да спазваме сложна диета за отслабване.  Коригираме храненето, един-два пъти от в седмицата се отказваме от вечеря. В допълнение приемаме и Шуслерови соли №4, №9 и №10. За отслабване и пречистване помагат компреси на черния дроб. Те се правят с мехлемите или разтвор на Шуслерови соли №4 и №10. Областта на черния дроб се намазва с мехлема. Памучна кърпа се напоява с воден разтвор, в който има по няколко таблетки от двете соли. Слага се на мястото, отгоре се покрива с допълнителна кърпа. Завиваме се добре и лежим така поне половин час.

Вижте още: Кое пази и кое вреди на черния дроб?

Схващанията от стрес затрудняват храносмилането

Стресът също допринася за общото неразположение, удря силно и по стомаха. Много често го усещаме по схващанията на гърба и спастичната гръбначна мускулатура. Това засяга нервите, които имат голямо влияние върху храносмилането. Помагам на пациентите си с Шуслерови соли №1, №3 и №7. Те могат да се прилагат в областта на схващането или пък на корема и под формата на мехлеми.

Мехлемите с Шуслрова сол №1 или №7 помагат и срещу главоболието. Прави се масаж в областта на шията. Не забравяйте и енергийните точки на ухото.

За саниране на червата графиня Волфскийл предлага комбинация от няколко Шуслерови соли. Като таблетки прилагаме №2, №4, №9 и №10. Мехлем с ШС №5 помага при газове, а №7 – при болки и колики.

Ето и 4-те принципа на доброто храносмилане, които графинята посочва.

1 Правила за храната 

Тя трябва да е балансирана, добре сдъвкана. Да се спазва едно и също време на хранене. Никакви напитки по време на хранене (разреждат храносмилателните ензими). Да не се вечеря твърде късно (в идеалния случай в 18 ч.. Без сурова храна, ястията да са лесни за храносмилане. Да съдържат възможно повече витамини, минерални вещества. По-малко животински мазнини, за сметка на това високо стойностни растителни мазнини – зехтин, ядки и др.

2. Движение

Използвайте стълби вместо ескалатор или асансьор. Преди да стигнете целта, слезте от автобуса и продължете до края пеша. Тренирайте с партньор, това задължава! Пробвайте нови видове спорт.

Баластните вещества (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, дребно смляни) не само задвижват храносмилането и подпомагат дефекацията, но се грижат и за изхвърлянето на холестерола, жлъчните киселини и азота. Намаляване на дразнещи продуктите като кафето и др. Прием на вода по 35 ml/ kg на ден.

3. Почивайте осъзнато

Свеж въздух вместо цигари или кафе-паузи. Поставете си приоритети. Отделете време за себе си, вана, чаша чай, книга или каквото ви е по сърце. Практикувайте йога, Тай Чи. Упражнявайте се в съзнателно дишане.

4. Най-важните лекарства в натуропатията

В природолечението се предпочитат диворастящи растения и билки. Горчивките (например Гастритол) подобряват храносмилането. Те започват  своето действие още в устата. В момента, в който се усети горчивият вкус, започва слюноотделянето, едновременно с това се стимулира и производството на сок от стомаха, жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Илиана Димитрова

Реклама

Exit mobile version