Реклама
Начало Заболявания и лечение Ароматерапия действа срещу депресия и безсъние

Ароматерапия действа срещу депресия и безсъние

0
Реклама

Ароматерапията може да се използва като допълнително средство за облекчаване на депресия, на храносмилането и дори на странични ефекти от химиотерапията. Учени от факултета по биология и биотехнологии към Рурския университет в Бохум, Германия, правят доста любопитни наблюдения как различни ароматни молекули действат на раковите клетки или на други клетки в организма.

Клетки в червата реагират на аромат от мащерка

тънки черва възпалениеВ момента работим с 10 различни типа клетки, пояснява проф. Ханс Хат, който е убеден, че ароматерапията има голям потенциал. Преди няколко години той и екипът ву показаха, че химичен компонент от ухание на теменужки (бета йонон) намалява растежа на туморните клетки при рака на простатата. Друго проучване от 2005 г. Пък сочи, че ароматът на момина сълза влияе върху бързината и насочването на сперматозоидите. Изследователи в Мюнхен пък доказаха, че клетки в червата реагират на тимол, който е главен компонент в аромата на мащерката, като отделят субстанции, влияещи върху перисталтиката на червата.

Отдавна се знае, че има етерични масла, които влияят мощно върху гъбички, бактерии и дори вируси. Това не е изненадващо, защото растенията отделят ароматите като защита срещу нежелани нашественици. Ароматерапията не намира нужното признание в традиционната медицина. Причината е, че липсват достатъчно клинични проучвания за ефективността, поносимостта и разходите, казва проф. Дитер Мелхарт от Техническия университет на Мюнхен. Все пак някои клиники я прилагат при устойчиви на антибиотици бактерии, при трудно зарастващи рани за леко раждане или срещу страничните ефекти на химиотерапията.

Реклама

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Уханието на плодове потиска апетита за сладко

Джинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето 

Уханието на печен картоф гони лошите спомени 

Могат ли етеричните масла да блокират ракови клетки?

Има отделни проучвания, направени по всички научни правила, които показват, че определени аромати могат да се прилагат успешно при страхови неврози, болки, депресия, смущения на съня или гадене. Недостатък е, че положителният ефект от ароматите бързо отслабва. Няма доказателства, че те могат да повлияят ракови клетки при хора.

Има експерти, които смятат обаче, че етеричните масла действат като антиоксиданти, могат да неутрализират свободните радикали (вредни вещества, които възникват в организма под влияние на вредни външни фактори като замърсена околна среда, лошо хранене, пушене и т.н.) и по този начин да предотвратят болестните промени. Проф. Дитрих Вабнер, химик към Техническия университет в Мюнхен, е един от тях.

Ароматерапията може да спре образуване на тумор

Това е възможна причина на ароматите да се приписват антиканцерогенни свойства. Японски учени доказват през 1995 г. – наистина при опити върху мишки – че ароматерапията може да спре образуване на тумор при начален стадий на рака на кожата. Тези изводи обаче трябва да се потвърдят със съвременни методи на научни изследвания.

С помощта на съвременните технологии става все по-ясно става как действат уханията. Рецепторите за мириси в носната лигавица изпращат импулси към нерви в области на мозъка, които участват за преработването на емоциите. Това обяснява ефекта на миризмите върху психиката. През лигавицата на носа ароматните молекули попадат от носа в бронхите, или през кожата в кръвта.

Мирисът на жасмин помага при страхова невроза

Немски учен от Бохум например доказва, че гардения ацетал – аромат от цвят на жасмин, действа на мозъка подобно на барбитурати и бензодиазепин. При мишки подействал ефективно срещу страхови състояния и безсъние. Пак учени от Бохум показват, че човешките клетки от кожата реагират на аромата на сандалово дърво, ако бъдат директно напръскани с него. Ускорявал се процесът на обновяване на кожата и зарастване на рани.

Източник: Apotheken Umschau

Реклама

Exit mobile version