Реклама
Начало Профилактика Приведен гръб пред компютъра = дископатия

Приведен гръб пред компютъра = дископатия

0
Реклама

Болките в кръста по-често се причиняват от заседналия начин на живот, отколкото от тежки физически натоварвания. Освен дълго стоящите на бюрото, болките в кръста атакуват и тези, които с часове пътуват в колата и понасят вибрации от движението. Обикновено доста от тях в един момент решават да компенсират загубата на физическа активност със спорт и щом го сторят, натоварват се рязко и се стига до внезапната болка.

Неприятните симптоми в кръста могат да се дължат на широка гама дегенеративни, тоест свързани с остаряването на тъканите проблеми. Обикновено разговорно се използва понятието дископатия, зад което се крият различни увреждания на междупрешленния диск (естествения амортисьор на гръбнака).

Дископатия – защо изпитваме болка

В началото се наблюдава „нацепване“ на пръстените, които държат пихтиестия хрущял в средата на диска. А крайният етап на дископатията е, когато известна част от пихтиестия хрущял „излезе“ от своята зона и притиска различни нервни структури, включително и коренчетата, инервиращи ръцете и краката. Съвременните образни изследвания – скенер и най-вече ядрено-магнитен резонанс, ни показват с кой от вариантите на дископатия се сблъскваме.

Реклама

В гръбнака обаче освен дискове (които най-често обвиняваме за болките) има още много структури, които се натоварват по абсолютно същия начин. На всяко негово ниво има двойка стави, има съединително-тъканни елементи, които се наричат лигаменти. Те поддържат гръбнака, за да не прави прекалено големи движения.

За съжаление те също понякога болят. Т.е. този дегенеративен процес засяга гръбнака като цяло. А като добавим намаленото му кръвообращение, когато по цял ден седим на бюрото, още по-рано се сблъскваме с остаряването на тъканите. Какво може да направим, за да държим в добра кондиция гръбначния ни стълб? Много важно е да знаем как да седим пред компютъра.

Как да седим правилно пред монитора, за да сме здрави

стрес натоварванеНе трябва да сме наведени напред. А мониторът да е на нивото на погледа или малко по-ниско. Да не стоим „усукани“ на една страна на стола с проточена дясна ръка към мишката. Хубаво е винаги да сме облегнати на стола, предмишниците ни да са на подлакътниците на стола, да ставаме на всеки час като по този начин ще подобряваме кръвообращението и ще раздвижваме тялото си.

Причината е, че при една определена поза дадени нива на гръбнака се пренатоварват много повече от други. Да не говорим, че при седяща поза ниските дискове понасят натоварване от 250-270 кг средно, ако човекът е с тегло 70 кг. Обяснението е, че килограмите на индивида са концентрирани върху много малката площ на дисковете, показват проучвания още от 70-те години на миналия век. Ето защо стоящите дълго време пред компютъра страдат от заболявания като дископатия.

Много важно е да се движим извън работно време

Доста често пациентите питат могат ли с бягане 3-4 пъти седмично да увредят гръбнака. Ако сте здрави, няма риск. А ако се използват маратонки с добри въздушни възглавници и се тича по естествени настилки като трева, пътеки в парка или гората, или на червения терен на стадиона, това е възможно най-доброто движение. Не бягайте по асфалт. Добро решение е да плувате, да ходите, да се отдавате на туризъм.

Ако имате проблем с гръбнака, вибрациите от спорта могат да влошат състоянието ви, ще засилят и симптоматиката. В този случай се посъветвайте със специалист какво да правите. За добра кондиция на гръбнака и ставите яжте пача, съдържаща хрущялни компоненти (глюкозамини и хондроитини), които иначе пием под формата на таблетки.

Ако срещу дископатията не се вземат мерки, настъпват по-тежки проблеми заради притисканите нервни структури. Ако натискът върху тях е с години, нервните влакна се увреждат, загиват, стига се до намалената им функция, слабост на мускулите и т.н. Това са нарушения, срещани при крайните степени на дископатията – дисковата херния.

Консултант д-р Мариета Караджова от Клиниката по нервни болести в Александровска болница, председател на Българското дружество по мануална медицина на вертеброгенните (гръбначните) заболявания.

Свързани теми: В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Лекуват шиповете с инжекции

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version