Реклама
Начало Профилактика Не млякото, а чаят гарантира здрави кости

Не млякото, а чаят гарантира здрави кости

0
билков чай ползи
Реклама

Чаят, а не млякото е напитката, която ще ви гарантира здрави кости, съобщават австралийски учени. Три чашки черен или зелен чай дневно допринася значително за това, да имаме здрави кости. Остеопорозата е едно от най-коварните заболявания, защото настъпва без осезаеми симптоми. Често хората разбират, че страдат от нея, когато си счупят кост след незначително падане. В САЩ и Европа около 30% от жените в менопауза имат остеопороза. Около 40% от дамите в тази група ще счупят кост и ще имат трудности със зарастването й.

Затова изводите от проучването с участието на 1200 възрастни жени в Южна Австралия имат голямо значение. Те били наблюдавани в продължение на 10 г. от учени на Университета Флиндерс. Жените били редовно разпитвани за начина си на хранене, питали ги и колко чаши чай пият дневно. За тези 10 г. 288 жени от групата получили някакви фрактури, 129 от тях били на бедрото.

Тези, които пиели поне 3 чаши чай дневно имали с 30% по-малък риск от счупване на крайник отколкото другите, които пиели рядко или никак от тази напитка. Интересното е, че резултатите оставали същите и когато се вземели предвид и други рискови фактори като пушене или липса на движение. Учените предполагат, че защитният ефект на чая за костите идва от антиоксиданти в чая – флавоноиди. Хипотезата е, че тези флавоноиди подпомагат обновяването на костните клетки – процес, който се забавя с възрастта. В същото време забавят и ерозията на костите.  Това е важен извод за хората в напреднала възраст, когато двата процеса – разграждане и изграждане на костната материя, изпадат в дисбаланс. Разграждането взема преднина.

Реклама

Флавоноидите, които се срещат също и в зеленчуците, са полезни и за здравето на сърцето. А пък е известно, че здравото сърце влияе и за здравето на костите. Кафето също съдържа известно количество флавоноиди, но за жените чаят е много по-важен източник на тези антиоксиданти.

Други експерти от Австралия подчертават, че за здравето на костите е важно да се спазва балансирана диета, богата на продукти с калций, протеини и много пресни плодове и зеленчуци.

Реклама

Exit mobile version