Реклама
Начало Профилактика Кремът против изгаряне не пази кожата от тумори

Кремът против изгаряне не пази кожата от тумори

0
грижи за кожата
Реклама

Слънцезащитните продукти не предпазват от рак на кожата, предупреждават учени от Британския институт за изследване на рака, цитирани от Medical News Today. Въпреки крема UV-лъчите успяват да потиснат гените, които предотвратяват увреждането на ДНК.

Ефектът на опасните слънчеви лъчи е тестван върху двумесечни мишки. Животните били с мутация в BRAF – ген, който увеличава риска от меланом. Без слънцезащитни средства се отбелязвало директно увреждане на ДНК в пигментните клетки на кожата. По-специално, откриването на аномалии в гена р53, който обикновено предотвратява увреждане на ДНК, причинено от ултравиолетовите лъчи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце 
Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне
Какво да правим при слънчево изгаряне? 

След нанасяне на крема със степента на увреждане намалявала, но не можела да се предотврати напълно. Според експерти използването на крема не е достатъчно. Когато излизаме на слънце, трябва да използваме слънцезащитен крем с фактор (SPF) не по-малко от 30, но също така и да създадем физическа бариера – да носим шапки с широка периферия, дрехи с дълги ръкави и слънчеви очила. Ако се стигне до слънчево изгаряне, значи ДНК в клетките вече е пострадала. С времето това може да доведе до рак на кожата.

Реклама

Източник: Medical News Today

Реклама

Exit mobile version