Реклама
Начало Профилактика Как да се предпазим от диабетно стъпало при захарна болест

Как да се предпазим от диабетно стъпало при захарна болест

1
диабетно стъпало невропатия
Реклама

Грижата за стъпалата е от изключително значение при хората, които имат дългогодишен диабет тип 2. Особено изпитание са студените месеци, когато навън често е и мокро. Основната задача за пациента тогава е да избират такива чорапи обувки, които оставят краката сухи.

Друго важно нещо, с което диабетиците трябва да се съобразяват, е как затоплят стъпалата, след като са ходили навън в студа. Кръвообращението им без друго е лошо, защото е увредено от захарната болест. Тъй като при тези пациенти са засегнати и периферните нерви (невропатия), те са изправени пред сериозен риск да се сдобият с проблеми по стъпалата, особено в студено време – инфекция или измръзване. Това твърдят експерти от САЩ, цитирани в сайта Health24.

Влагата навън е риск за диабетно стъпало

Според д-р Майкъл Амброзиак, който работи като съдов хирург в щата Мичиган, САЩ, влагата, която се просмуква между чорапа и стъпалото, е идеалната среда за размножаването на всякакви микроби. Така има всички предпоставки за инфекция на стъпалото, разказва специалистът, който има дълъг опит с операции на стъпала и глезени при диабетици.

Реклама

Ето и неговите практически съвети. Когато се приберете вкъщи след разходка навън веднага се преобуйте. Сменете влажните или дори мокри чорапи, а ходилото подсушете щателно с кърпа. Непременно обърнете внимание на зоната между пръстите. При диабетиците чувствителността е нарушена, затова те не усещат като другите хора, когато пръстите на краката мръзнат или пък се е получило някакво нараняване. Дори невинно на пръв поглед одраскване или малко порязване може да премине в голяма инфекция.

Полагайте грижа за краката си, дори ако смятате, че всичко е наред. Ако имате диабет, налага се всеки ден да нанасяте овлажняващ крем на стъпалата. Това ще предотврати евентуален сърбеж, лющене и нацепване на кожата. Внимавайте с овлажняването на местата между пръстите. Влагата от крема там може да провокира гъбична инфекция.

Как се стига до диабетно стъпало

Диабетното стъпало е най-честата причина за ампутация на долен крайник. Затова на профилактиката трябва да се отдаде дължимото внимание. Какво означава диабетното стъпало? Захарната болест често води до увреждане на нервите. Това е свързано с проблемната и висока кръвна захар. Именно тя влошава кръвообращението във фините кръвоносни съдове. Получава се невропатия на стъпалата – липсваща или намалена чувствителност. Не дръжте краката близо до печки и други източници на пряка силна топлина! Това може да е опасно. В студеното време хората се изкушават да се сгреят близо до печките, особено след като се е намръзнал навън.

Липсата на адекватна чувствителност в стъпалата пречи навреме да се осъзнае, че ходилата се нагряват прекалено много. Не е изключено дори да се стигне до изгаряне втора или трета степен, споделя опита си д-р Амброзиак.

Той не препоръчва също така да се ползват популярни начини за затопляне като електрически одеяла, загряващи джаджи, предназначени за поставяне в обувките, стелки, които се затоплят. При тях лесно може да се прекрачи границата на оптимална топлина. Когато влизате в топла вана, проверявайте водата първо с ръка или с термометър. Само така може да сте сигурни, че не е прекалено гореща.

Кои чорапи и обувки са добри за диабетиците

Има чорапи, които абсорбират влагата и така оставят сухи и затоплени стъпалата дори през зимата. На второ място трябва да се изберат правилните обувки. Няма значение в какъв сезон сме или в какъв климат живеете, пациентите с диабет са длъжни да обръщат внимание на обувките. Те трябва да имат стабилни поддържащи подметки и широка предна част при пръстите. Това ще ограничи притискането им, което само по себе си може да причини разраняване. При ниски температури навън мислете за подходящите чорапи. Съобразявайте се как времето навън ще се отрази на краката ви при ходене.

Може стриктно да спазвате всички тези препоръки. Въпреки това всеки диабетик е длъжен редовно да ходи на преглед при специалист, най-добре съдов хирург. Той ще прецени общото състояние на ходилата, както и дали има риск от диабетно стъпало.

Реклама

1 коментар

  1. Диабетът е може би единственото заболяване, което до голяма степен зависи от правилното хранене. Как да намалим риска от него, като се има предвид, че вече и много млади хора страдат от диабет ?

Коментарите са затворени

Exit mobile version