Реклама
Начало Профилактика Как да държим вирусите далеч през зимата

Как да държим вирусите далеч през зимата

0
Реклама

Човек прекарва средно около 2,5 години от живота си в настинки и грип. Въпреки това всеки път, когато ни връхлетят температура, хрема, главоболие, отпадналост, кашлица, имаме чувството, че в момента е по-зле отпреди. Винаги се намират приятели и роднини, които да предлагат изпитани рецепти за самопомощ.

Не всяко твърдение, което години наред се разнася от уста на уста, е вярно. Ето какви са фактите според съвременното научно разбиране.

Храни леката настинка, тежката – на глад! Мит!

диета за отслабване високо кръвноНезависимо дали ви е сполетяла обикновена настинка, или нещо по-сериозно, на организма трябва да се гарантира изобилие от хранителни вещества. Важно е обаче храната да е лесносмилаема и успокояваща. Бульоните, пилешката супа, зеленчуковите ястия, плодовете са най-подходящи.

Не излизай в студено и мокро време!

Реклама

Единственото нещо, което може да доведе до настинка или грип, е вирус. Така че имате основание да се тревожите, ако сте изложени на зараза. Никой не ляга на легло, само защото го е наваляло или температурите са паднали. Все пак, ако вече сте на ръба на разболяване, е разумно да си спестите излагане на екстремни условия. В този случай преохлаждането може да задълбочи симптомите и да се стигне до истинско боледуване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб
Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа
Синапени лапи излекували пневмония при 5-годишно дете
Противогрипната ваксина пази и сърцето

Вирусът не повтаря! Грешка!

Въпреки че много често приятелите ни окуражават, че току-що прекараната настинка е за добро, понеже вече ще имаме имунитет, това няма много общо среалността. Твърдението може да е полезно само в емоционален план. Има около двеста познати вида вируси, които причиняват простуди, така че дори да сме си изработили антитела за борба с една, тези защитни механизми няма да бъдат ефективни в борбата срещу други.

Не се целуваш – не боледуваш! 

Директният контакт уста в уста по-рядко е причина за предаване на настинка. Избягването на тази интимност не е абонамент за здраве. Всъщност в традиционния случай получаваме заразни порции чрез пръските от кихане и кашлица на болни хора. Както и от немити ръце, които разпространяват вирусите.

По въпроса с целувките и ласките има изследвания, че хора, които имат партньор, целуват се и правят секс, са като цяло с по-добра имунна защита от тези, които обществото поставя в графата „сингъл“. В съвременното западно общество обикновените настинки са толкова чести, че почти няма хора, които никога не боледуват. Възрастните карат настинка 2-5 пъти всяка година, а учениците – 7-10, защото, от една страна, са най-уязвими, от друга, в класната стая контактуват много деца.

Обяснението защо простудите са по-чести през зимата, е в очевидния факт, че тогава сме склонни да прекарваме повече време на закрито – в непроветрени стаи и в близост до други хора. Най-ефективният начин да се избегне настинка, е да се сведе до минимум рискът вируси да попаднат в носа, където бързо се размножават.

Най-заразни сме на третия ден

Инкубационният период за обикновената настинка е около два дни преди първите симптоми. А болният е най-заразен около третия ден след началото. За колегите му е най-полезно той да се възстановява у дома, но по различни причини това става все по-рядко. Затова и стриктната лична хигиена и проветраването са почти единственото, което можем да направим. С миене на ръцете, дезинфекция с мокри кърпички, почистване на бравите на вратата, телефоните и другите общи вещи в офиса до голяма степен намаляваме риска.

Повече плодове и зеленчуци и храни, съдържащи цинк (месо, черен дроб, морски дарове, бирена мая, пшеничен зародиш и др.) и селен (например бразилски орех, но и повечето други ядки, броколи, кафяв ориз, царевица, телешко, риба тон, яйца).

Реклама

Exit mobile version