Реклама
Начало Профилактика Диабетът се развива 15 г. преди да се прояви

Диабетът се развива 15 г. преди да се прояви

0
Реклама

Развитието на диабета започва 15-20 г. преди първите му прояви и еволюира във времето, казва д-р Пламен Попиванов от Александровска болница. Много хора не обръщат внимание, ако се установи висока кръвна захар. Тя не боли и съответно не я лекуват. Все по-голяма е групата на пациентите с метаболитен синдром, който също значително повишава риска от диабет. Хипертонията е друг фактор, който се свързва с развитие на захарната болест.

Има проучвания за рисковите фактори при диабет. В САЩ например е направено мащабно проучване със 120 000 медицински сестри. Те били наблюдавани и отговаряли на въпроси в продължение на 20 г. Рискът при тях е бил оценен по следния начин – 15 г. преди да са развили диабет, те имат риск за инсулт 24%. 10 г. преди заболяването рискът вече скача на 30-32%, като той нараства във времето.

Ранното откриване позволява да се избегнат усложненията

Затова е много важно диабет тип 2 да бъде хванат възможно най-рано, още преди да се прояви активно. Тогава при тези пациенти може да се започне рано профилактика, за да се избегнат усложненията, допълва ендокринологът. Освен това едно зло никога не идва само. Ако имате хипертония, много голяма е вероятността да развиете и диабет. Обратното също важи – 80% от диабетиците са с хипертония.

Реклама

Двете заболявания са дълбоко свързани по своите механизми на възникване и проява, допълва д-р Попиванов. Най-неприятното при тях са не оплакванията, с които са свързани – те често не се усещат и се подценяват години наред. Ако сте диабетик с хипертония рискът за сърдечносъдови заболявания скача четири пъти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кое изследване открива диабета?
Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година
Ниската кръвна захар е заплаха за сърдечен пристъп
Революционен метод за лечение на диабет – чрез бъбреците 
Пенсионер се излекува от диабет с 12-минутна тренировка

Хипертонията и диабетът са свързани

високо кръвно хипертония

Говорим за масово заболяване – в България един от 10 души е с диабет, а още 4% са с преддиабет, казва още специалистът. С възрастта рискът нараства – над 80% от пациентите са над 50 г. Почти всеки диабетик (90%) е със свръхтегло. При хипертониците рискът за развитие на диабет е три пъти по голям.

Няма вълшебно хапче, което да лекува, всеки сам трябва да спазва правилата за диета и движение, които лекарят дава, допълни специалистът. Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност в сравнение с останалите хора, които имат същите заболявания, но не и диабет. Около 75% от болните, прекарали остър миокарден инфаркт, имат диабет или преддиабет. Често те разбират едва тогава, че имат и захарна болест, която протича без симптоми. 80% от диабетиците са над 50 години, над 40% от тях са със засегнати бъбреци, в резултат на което качват и кръвното.

Защо много хора не лекуват високата кръвна захар?

Първо, защото е трудно да се постигне добър контрол, изисква се чести проверки на кръвната захар. Второ, защото захарта него не боли, казва още д-р Попиванов. Диабетът е болест на интелигентните хора. Тя не се вижда, не се усеща и не боли. Една от причините диабетиците да вдигат кръвно, защото задържат много вода и сол. Увредените бъбреци не мога да ги изведат от организма както трябва.

Важно е да се знае, че при диабетиците кръвното трябва да е малко по-ниско отколкото при здравите хора, защото при тях рискът от съдови заболявания е по голям. Ако успеем да намалим долната граница на кръвното налягане дори само с 4-5 мм (например от 80 до 75 мм), ние намаляваме риска от инсулт и инфаркт с 12,5%. Рискът пада още, ако успеем да свалим дори само с един милимол лошия холестерол и високата кръвна захар.

Автор: Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version