Реклама
Начало Профилактика Бременните да не ядят в пластмасови съдове, има риск от аборт

Бременните да не ядят в пластмасови съдове, има риск от аборт

0
бременна бременост
Реклама

Високите нива на химикала бисфенол-А, който се съдържа в пластмасовите шишета и покритието на консервните кутии, може да увеличи опасността от аборт за жените, които имат такъв проблем или трудно забременяват, съобщи Асошиейтед прес. Изследването не прави категорично връзка, но е ново доказателство за „биологичната достоверност“, че химикалът се отразява на плодовитостта и други аспекти от здравето, каза д-р Линда Гудиче, президент на Американското дружество по репродуктивна медицина. Резултатите са представени днес на годишната конференция на дружеството в Бостън.

Химикали в бита имат слаб хормонален ефект

Бисфенол-А и някои други химикали от околната среда имат слаб хормонален ефект. Изследвания показват, че почти всички хора имат бисфенол-А в урината, макар и химикалът вече да е забранен за използване в бебешките шишета и някои контейнери за напитки за многократна употреба. Повечето случаи на спонтанен аборт се дължат на проблеми с яйцеклетката или хромозомите. Новото изследване на екип от Станфордския университет показа че бисфенол-А може да повлияе на този риск.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт
Химикал в кредитните карти е риск за здравето
Пренаталният опит слага отпечатък на целия съзнателен живот
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата

Учените са анализирали 115 бременни жени с проблеми във възпроизводството. Резултатите показват, че бременните с повече бисфенол-А в кръвта са с 80 процента по-застрашени от аборт. Изследването обаче е малко и вероятността от грешка е сравнително висока. За да се намали излагането на бисфенол-А, е препоръчително храната да не се затопля в пластмасови съдове, защото така химикалът се прехвърля в храната по-лесно. Добре е също пластмасовите бутилки да не се оставят на слънце, да се избягва консервираната храна и бележките от касовите апарати да не се държат дълго в ръка, защото хартията за тях е покрита със смоли, съдържащи бисфенол-А.

Реклама

Exit mobile version