Реклама
Начало Новини Японски учени на крачка от ключа за вечната младост

Японски учени на крачка от ключа за вечната младост

0
пенсионери менопауза
Реклама

Японски учени са на крачка да открият ключа към вечната младост. Група професори от университетите в Осака, Хокайдо и Тиба са постигнали значителен напредък как да бъде управляван механизмът на стареенето, съобщи агенция „Дартснюз“, като цитира ИТАР-ТАСС. Агенцията се позова на изявление на професор Исей Комуро, който ръководи група.

Реклама

„Остава още много път пред практическото приложение на нашите изводи, но резултатите ни приближават на една крачка от реализацията на мечтата на човечеството – прекратяване на стареенето“, заяви той. Специалистите са открили, че протеина С1q, който се намира в човешкия организъм, влияе директно на стареенето.

При опитните мишки на 2,5 години този протеин е бил пет пъти повече, отколкото при мишки на възраст два месеца. Засега не са установени причините за неговото количествено увеличение в зависимост от стареенето. Но според учените този протеин най-вероятно отговаря за стареенето на човешките клетки. Досега се смяташе, че той е предназначен за защита на организма от действията на проникнали в организма чужди агенти и участва във формирането на имунната система.

Японските учени са констатирали, че C1q така влияе на протеините, разположени по повърхността на всички клетки в организма, че допринася за тяхното стареене. При това възникват аномалии в процеса на клетъчното възпроизводство. По време на експерименти японските изследователи по пътя на намеса на генно равнище са прекратили производството в организма на „виновния“ протеин. След като направили това, те установили значително съживяване на процеса на регенерирането на клетъчните тъкани.

Това откритие има и отрицателен ефект. Когато протеинът C1q бъде „приспан“ от учените и процесът на стареене се забави, то това можело да доведе до срив на имунната система. Засега учените не успявали са повлияят на протеина, така че да съхранят и младостта, и естествения щит на организма. Докато направят откритието можем да поддържаме младостта си като наблягаме на киселото мляко.

Свързани теми: Разгадаха тайната на дълголетието

10 млн. долара награда за генома на столетниците

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version