Реклама
Начало Новини Учените на път да създадат ваксина срещу хламидия

Учените на път да създадат ваксина срещу хламидия

0
инжекция ваксина
Реклама

Прототип на ваксина срещу хламидия дава обещаващи резултати, съобщи Би Би Си. Проучването на канадски учени показва, че имунизирани с препарата мишки вероятно ще преборят инфекцията.  Хламидиалната инфекция е едно от най-масовите сексуално-предавани заболявания в Европа и в цял свят. За 2015 г. е водещ причинител на полово предавани инфекции във Великобритания.

Хламидията е сред основните причини за развитие на стерилитет. До момента няма ваксина срещу  инфекцията и за най-сигурна защита срещу заразяване се смята употребата на презерватив.

Екип от университета „Макмастър“ в Онтарио, Канада, е приложил по 2 дози от ваксината на опитни мишки през носа. След това те били подложени на заразяване и се оказало, че ваксинираните мишки имат по-малко копия от причинителя в кръвта си. Освен това имунизираните получили по-малко увреждания на репродуктивните си органи вследствие на инфекцията.

Реклама

Предстои препаратът да бъде изпитан и на други опитни животни, преди да бъде проучен при човека. Резултатите на този етап се описват като „многообещаващи“, а учените се надяват, че ваксината ще действа и срещу друг тип хламидия, която причинява очни инфекции, водещи и до слепота.

Източник: Health24.com

Реклама

Exit mobile version