Реклама
Начало Новини Стресът вреди по още един начин на сърцето – активира вируси

Стресът вреди по още един начин на сърцето – активира вируси

0
болница настаняване
Реклама

Стресът е вреден за сърцето, това се знае отдавна. Сега обаче учените изтъкват нова причина – той активира дремещи в организма вируси, които задвижват верига от възпалителни процеси, пише немският „Нетдоктор“. Те от своя страна са важен фактор за възникването и задълбочаването на сърдечносъдови заболявания.

Възпаленията оказват влияние върху това как се променят стените на кръвоносните съдове и ускоряват атеросклерозата.

В университета на Охайо учените анализирали кръвни проби на 299 пациенти, които вече имали критични стеснения на съдовете, разширяване с балон. В кръвта на онези, които били претърпели инфаркт, открили повече цитокини, отколкото при хората с по-леко заболяване. Първата група болни имала освен това много по-високо ниво на антитела срещу вируса на Епщайн-Бар. Тази реакция издава, че вирусът е бил особено активен в техния организъм.

Реклама

Известно е, че стресът може да активира вируса на Епщайн-Бар. Това би могло да изясни каква роля играе той за възникването на сърдечносъдовите заболявания, пояснява ръководителят на проучването Рон Глейзър. Протеините на вирусите могат да провокират възпаления, които увреждат вътрешните стени на кръвоносните съдове, добавя той.

Учените отдавна знаят, че има връзка между атеросклерозата и вирусните инфекции. Различни изследвания показват, че най-важна роля сред тях играят цитомегаловирусът, папилома вирусите и тези на грипа. Точният механизъм на взаимодействие между тях и атеросклерозата обаче още не е изяснен.

Епщайн-Бар, който предизвиква инфекциозната мононуклеоза, е от групата на херпесните вируси. В САЩ с него например са заразени 90% от населението. За Германия се смята, че засегнати са 40-80% от хората. Вирусът се загнездва в организма и може да се активира при сериозно натоварване, например стрес. Това не предизвиква непременно болестни симптоми, но може да предизвика сериозни смущения в имунната система.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version