Реклама
Начало Новини Медикамент пази сърдечния мускул след ангиопластика

Медикамент пази сърдечния мускул след ангиопластика

0
интензивно лечение реанимация
Реклама

Противовъзпалителен препарат може да намали значително уврежданията, нанасяни на сърдечния мускул по време на ангиопластика, съобщава Sky News. Лекарството се намира в експериментална фаза. В основата му е антитялото inclacumab, разработено от компанията „Рош“, което позволява значително да се намали нивото на молекулярните маркери тропонин І и CK-MB при пациенти с ангиопластика.

Жан-Клод Тардиф, ръководител на изследователския център към Кардиологичния институт в Монреал, пояснява следното: „Концентрацията на тропонин І намалява с 22,4% 16 часа след приема на препарата, и с още 24,4% след 24 часа в сравнение с сравнение с пласебо. Нивото на CK-MB пък падало съответно с 16,3% и 17,4%.

Във втората фаза на клиничните изпитания медикаментът е тестван при 530 пациенти със сърдечен пристъп, известен като инфаркт на миокарда без повишаване на сегмента ST. На хората са правени инжекции в следните дозировки – 20 и 5 мг на килограм или пласебо, час преди ангиопластиката. Като резултат при 18,3% от пациентите в групата с пласебото е регистрирано увеличаване на СК-МВ, което било поне три пъти над нормата. На практика това е предпоставка за втори пристъп. Само 8,9% от пациентите в групата, получили лекарството в по-голямата концентрация, получили подобни проблеми.

Реклама

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version