четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕдно от 100 деца се ражда с вродени сърдечни малформации

Едно от 100 деца се ражда с вродени сърдечни малформации

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации (ВСМ) от новородените до 18-годишна възраст. Това заяви на пресконференция директорът на лечебното заведение проф. Марио Станкев. Всяка година между 7 и 14 февруари в НКБ се отбелязва Седмицата на вродените сърдечни малформации в Клиниката по детска кардиология.

Комплексната грижа за децата с вродени сърдечни малформации в болницата включва диагностика, съвременно лечение и проследяване. Всяка година в НКБ постъпват 900 деца. От тях 250 се оперират, 300 се катетеризират. Интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10000 пациенти, сочи статистика, цитирана от НКБ.

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над един милион деца с ВСМ. Ако не се лекуват, около 30% от тях ще загинат, преди да навършат 1 година. В България годишно се раждат 500 – 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение.

Обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологиии и е свързано с  големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.  В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за цялостен ремонт на отделението по детска кардиология и подобри значително битовите условия. Създаден е самостоятелен детски кардиологичен консултативен блок, а чрез дарения се осъвремени част от апаратурата, заяви проф. Анна Кънева – началник на Клиниката по детска кардиология.

Проф. Кънева посочи недостига на медицински сестри в клиниката като сериозен проблем. Това води до намаляване на дейността и  крие риск от влошаване на обгрижването на сърдечно болните деца. Намаляването на персонала, застрашава здравето и живота на децата с ВСМ, които нямат алтернатива за лечение в България, а лечението им в чужбина би струвало в пъти по-скъпо.

Независимо от оказаната подкрепа на държавно и институционално ниво и усилията да генерираме приходи, нашата дейност  води до постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК, обясни д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на ВСМ.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, обеща да лобира пред институциите за разрешаването на проблемите поставени от екипа на болницата.

На 9 февруари 2018 г. (петък) във връзка със Седмицата на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се проведе Ден на отворени врати. В Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации от 08:00 до 14:0 ч. ще се извършват безплатни медицински прегледи на деца. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефони: 02/9211 211; 02/9211 330; 02/9217 160; 02/9217 161. Прегледите ще се извършват в консултативния център.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -