Витамин С удвоява риска от камъни в бъбреците

PRINT

Редовната употреба на витамин С удвоява риска от появата на камъни в бъбреците. До този извод стигнаха учени от института Каролинска в Швеция. Те прегледали медицинските досиета на 23 355 мъже, които страдали от камъни в бъбреците. Оказало се, че тези от тях, които приемали добавки с 1000 мг витамин С в таблетката, боледували два пъти по-често от останалите.

Любопитното е, че рискът от камъни в бъбреците не се повишавал, ако човек пие мултивитамини, в чиито състав влза и аскорбинова киселина. В тях обаче концентрацията му не е висока. Най-голям риск бил наблюдават при мъжете, които приемали максимално допустимата дневна доза.

Камъните в бъбреците обикновено се образуват от малки кристалчета, продукти от отпадната дейност на организма. Формират се в каналите на отделителната система, а после частично я блокират. Бъбречно-каменната болест е доста често срещана. Засяга около 10-20% от мъжете и 3-5% от жените.

Експертите препоръчват за възрастни не повече от 40 мг витамин С на денонощие. По-високи дози могат да предизвикат болки в стомаха, метеоризъм и диария. Досега обаче не се знаеше, че имат връзка и с камъните в бъбреците. Разпространено схващане е, че витамин С е полезен за профилактика на простудата, въпреки че за това няма никакви категорични доказателства. Известно е само, че той може да съкрати времето за боледуване при настинка и то само с около половин ден. Сега обаче шведските учени призовават хората да внимават повече с приема на витамин С, особено ако в миналото са имали камъни в бъбреците.

Източник: Telegraph

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Витамин С удвоява риска от камъни в бъбреците беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *