вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВитамин С удвоява риска от камъни в бъбреците

Витамин С удвоява риска от камъни в бъбреците

Редовната употреба на витамин С удвоява риска от появата на камъни в бъбреците. До този извод стигнаха учени от института Каролинска в Швеция. Те прегледали медицинските досиета на 23 355 мъже, които страдали от камъни в бъбреците. Оказало се, че тези от тях, които приемали добавки с 1000 мг витамин С в таблетката, боледували два пъти по-често от останалите.

Любопитното е, че рискът от камъни в бъбреците не се повишавал, ако човек пие мултивитамини, в чиито състав влза и аскорбинова киселина. В тях обаче концентрацията му не е висока. Най-голям риск бил наблюдават при мъжете, които приемали максимално допустимата дневна доза.

Камъните в бъбреците обикновено се образуват от малки кристалчета, продукти от отпадната дейност на организма. Формират се в каналите на отделителната система, а после частично я блокират. Бъбречно-каменната болест е доста често срещана. Засяга около 10-20% от мъжете и 3-5% от жените.

Експертите препоръчват за възрастни не повече от 40 мг витамин С на денонощие. По-високи дози могат да предизвикат болки в стомаха, метеоризъм и диария. Досега обаче не се знаеше, че имат връзка и с камъните в бъбреците. Разпространено схващане е, че витамин С е полезен за профилактика на простудата, въпреки че за това няма никакви категорични доказателства. Известно е само, че той може да съкрати времето за боледуване при настинка и то само с около половин ден. Сега обаче шведските учени призовават хората да внимават повече с приема на витамин С, особено ако в миналото са имали камъни в бъбреците.

Източник: Telegraph

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -