В САЩ пускат хапче срещу СПИН

PRINT

Експерти от американската Агенция по храните и лекарствата смятат да пуснат на пазара в САЩ първото в света хапче, което предпазва от ХИВ, а по този начин и от СПИН. Досега единствената надеждна защита срещу инфекцията, предавана главно по полов път, бяха кондомите. Медикаментът трувада (Truvada) трбява съществено да понижи рисковете от заразяване.

Комисията, която консултира агенцията, е препоръчала регистрацията на лекарството. Експертното мнение няма задължителен характер, но обикновено се зачита. Хапчето ще се произвежда от фармацевтичната компания Gilead Sciences.

Три, проведени независимо едно от друго клинични проучвания, сочат, че медикаментът намалява предаването на инфекцията между хомосексуални партньори, при които единият е серопозитивен. Хапчето се приема профилактично. В едното проучване рискът за здравите партньори паднал с 44% в сравнение с контролната група, която получила пласебо (безвредно хапче без активна съставка). Второто проучване било проведено от здравните власти в Кения сред хетеросексуални двойки. Третото било под шапката на Вашингтонския университет, който тествал лекарството в Ботсвана. При двете последни проучвания резултатите били почти идентични – рискът от предаване на причинителя на инфекцията HIV-1, паднал с до 75%.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В САЩ пускат хапче срещу СПИН беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *