Температура се вдига и от силни емоции

PRINT
грип настинка простуда

Когато вдигаме температура, обикновено смятаме, че причината е вирус или друга инфекция. В някои случаи обаче причината може да е чисто психическа, пише сайтът Psych Central. Просто при някои хора емоционалните събития се отразяват и на физическо ниво.

Става дума за психогенна треска – психосоматично разстройство, причинено от вълнуващо събитие или хроничен стрес, казва д-р Такакадзу Ока от Университета Кюшу, който е специалист по психосоматична медицина. По думите на д-р Ока до момента не са правени епидемиологични изследвания на тази тема, така че е трудно да се разбере колко хора страдат от психогенна треска.

Неговите пациенти съобщават не само за повишена температура, но и характерни симптоми, които я съпътстват. Имат и признаци на стрес и психически заболявания.

Над 200 възможни причини за неясната температура

В момента има няколко метода за лечение на този вид треска. Те приличат на методите, използвани при лечението на други заболявания, причинени от стрес. Д-р Ока обаче смята, че скоро ще има пробив в борбата срещу това заболяване. Освен това той предлага да се замени терминът „психогенна треска“ с „функционална хипертермия.“ Думата „функционална“ ще спести на пациентите унижението от лошото отношение по принцип към хората с психични заболявания и ще позволи на лекарите да разберат спецификата на заболяването.

Източник: Psych Central

[Общо: 19    Средно: 2.9/5]
Температура се вдига и от силни емоции беше последно модифицирана от: април 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *