събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтрес от изолацията отключва пристъпи на алергия

Стрес от изолацията отключва пристъпи на алергия

Все повече пациенти получават алергични пристъпи, свързани със стреса от самоизолацията, загубата на работно място и финансовите затруднения. Това наблюдава в практиката си д-р Мариана Мандажиева, управител на МЦ „Искър“ и алерголог. (може да запишете час при д-р Мандажиева на 0877 58 90 40).

Разбира се, проявите на алергия се отчитат при хора, които са склонни към подобен тип заболявания или пък са имали такива епизоди в миналото. В медицината отдавна е известно, че силният моментен или хроничен стрес може да се окаже причина за алергичен пристъп или влошаване на съществуващо алергично заболяване, посочва д-р Мандажиева. Ето при кои диагнози психичното напрежение се отразява най-осезаемо:

Как ни разболява стресът

В последните седмици много хора трупат стрес в условията на пандемия. Страхуват се от заразяване с COVID-19, от възможна загуба на работата, от финансови затруднения. “При мен дойде жена с много особен обрив, който при нея излиза за първи път. В хода на прегледа стана ясно, че пациентката е останала без работа и е била принудена да напусна квартирата в рамките на 8 дни. Подозирам, че точно този силен стрес е провокирал проблема”, казва д-р Мандажиева.

По отношение на стреса най-раними са малките. Известен е фактът, че стресът на родителите се пренася върху децата. Те усещат, че възрастните са емоционално потиснати и попадат под въздействието на техните чувства. Така е напълно възможно да получат свиркане в дишането, без да имат астматични пристъпи.

Стресът в детска възраст може да е причина за диабет

Как стресът ни разболява?

Ефектът на хроничния стрес се изразява в постоянно производство на глюкокортикоиди в организма и нарушаване на баланса между двете основни части на имунната система, полезната, която ни пази от инфекции и свръхактивната, която стои в основата на алергичните заболявания като алергична хрема, бронхиална астма, атопичен дерматит, уртикария.

Връзката между алергичните заболявания и стреса е двупосочна. От една страна негативните психологични фактори повлияват развитието и прогнозата на алергичните заболявания, а от друга алергичните заболявания когато не се лекуват навреме, допринасят за влошаване на психичното здраве.

Диета за облекчаване на симптомите при сенна хрема

Все още не са разгадани механизмите, по които се развива едно от най-загадъчните заболявания – хроничната уртикария. Смята се, че една от главните причини е автоимунитет, макар че съществуват и други теории. Съществуват много изследвания, които показват, че стресогенни фактори могат да допринасят за отключване на заболяването. При много хора страдащи от хронична уртикария е наблюдавано вторично безсъние в резултат на стрес и сърбеж преди да се появят обривите. Най-вероятно се нарушава циркадният ритъм на производство на кортизол в организма.

Хроничният стрес се отразява отрицателно не само на нас възрастните, но косвено засяга и децата ни. Проучвания доказват, че високото ниво на хроничен стрес на родителите и хората, които се грижат за децата в първите 6 месеца от живота води до функционална промяна на имунната система при деца с фамилна обремененост с атопия, т. е. деца, родителите на които страдат от алергична хрема, бронхиална астма и атопичен дерматит. Тези деца развиват рано, на около 2-3 годишна възраст, алергично възпаление и имат нарушение в невроендокринната система. При децата, от раждането до 7 годишна възраст, чийто майки са изложени на хроничен стрес, съществува повишен риск от развитие на бронхиална астма.

Девет мита за стреса

Какво може да се направи превантивно

Не е възможно да се определи количествено отрицателното влияние на стреса и да се прецени какво количество стрес може да понесе нашата имунна система, но можем да се опитаме по много начини да намалим вредата от него върху нашия организъм.

Слушането на музика, потапянето в интересна книга, спорт, дори при липса на много възможности, хоби, допир до любимия човек, волево отбягване на негативни мисли ще облекчат алергичните заболявания, а може би ще ги предотвратят точно при Вас.

Най-важното е да не се спира лечението на алергични заболявания, ако вече има предписано такова. При по-тежките случаи, където с движение и разсейване не може да се постигне успех, се предпочита лечение с медикаменти – антидепресанти, анксиолитици и други препарати под лекарски контрол.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -