четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха защо мъжете живеят по-малко от жените

Разгадаха защо мъжете живеят по-малко от жените

Статистиката сочи, че независимо от общата продължителност на живота в дадена страна, мъжете винаги живеят по-малко от жените. Сега учените казват, че имат обяснение за този феномен. Има връзка между загубата на Y-хромозомата в клетките на кръвта и съкратената продължителност на живота за сметка на повишения риск от смърт поради рак, пише „Таймс ъв Индия“. Факт е, че силният пол по-често умира заради тумори.

Промените в ДНК на нормалните клетки се трупа постепенно с течение на времето. В резултат промените могат да се проявят като диабет, рак и ли друга болест. Международна група специалисти анализирала ДНК от проби кръв, взети от 1600 възрастни хора. Оказало се, че основната група генетични промени била за сметка на загубата на Y-хромозомата в белите кръвни телца.

Специалистите следили мъжката група в продължение на много години. Ларс Форсберг от отделението по имунология, генетика и патология на Университета в Упсала доказал, че мъжете, които губят Y-хромозомата в по-голямо количество кръвни клетки, по принцип живеели по-малко, независимо от причината за смъртта. Също така била установена връзка между тази хромозома и риска от смърт заради рак.

Източник: Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -