Разгадаха какво причинява синдрома на неспокойните крака

PRINT
студени крака

Учени обясниха какво се крие зад синдрома на неспокойните крака – състояние, което остава загадка в продължение на много години. При засегнатите, обикновено момичета и жени, през нощта се появяват неприятни симптоми. Има крампи, потрепване и неистовото желание краката да се раздвижат.

Поради това човек е принуден да се движи непрекъснато и не може да спи спокойно. Доскоро лекарите не можеха да обяснят причината за тези усещания.

Аутопсията на 7 души с подобни оплаквания, проведена от сътрудниците на университета Джонс Хопкинс и Медицинския колеж Пен Стейт, показало, че в мозъка им все пак има определени особености, предаде News Fix. В качеството на контролна група са използвани телата на петима починали, които нямали синдрома на неспокойните крака. Учените не открили патологични изменения, но пък се натъкнали на нещо интересно – на клетките в средния мозък явно не им достигало желязо.

Последвалият анализ показал, че клетките, подобни на тези, които страдат при болестта на паркинсон, липсва протеин, необходим за усвояването на желязото. Клетките не изпитвали дефицит на желязо, но мозъкът просто не бил в състояние да използва този елемент.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 8    Средно: 3.5/5]
Разгадаха какво причинява синдрома на неспокойните крака беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *