Откриха вирус, който не ни разболява, но ни прави по-глупави

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Уж безобиден вирус ни прави по-глупави – това откриха изненадващо учени от Училището по медицина в Университета Джон Хопкинс и в Университета на Небраска.

Те изследвали какви микроби имат в гърлото здравите хора. Така открили ДНК от вируси, които обикновено заразяват зелените водорасли. Преди това не било известно, че този вирус се среща и при хора, съобщава The Indipendent. Вирусът бил идентифициран при 40 от 90 участници в проучването.

По-неприятното било, че заразените с вируса показали намалена скорост и точност при обработката на визуална информация. Снижена била и концентрацията им. Направено било заключение, че вирусът влияе отрицателно върху човешкия мозък, по-специално върху психичните функции.

Това е отличен пример за това, как безобидни на пръв поглед микроорганизми могат да променят умствените способности ан човека, когато попаднат в организма му. Нормално във всеки от нас живеят трилиони бактерии, вируси или гъбички.

Много от тях са безвредни, но резултатите от това проучване показват, че някои микроби може да влошат когнитивните способности, но без да разболява хората.

Физиологичните различия между хората са заложени до голяма степен в гените, но сега става ясно, че има значение и взаимодействието, в което гените влизат с различни микроби.

Източник: The Indipendent

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха вирус, който не ни разболява, но ни прави по-глупави беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *