петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха вирус, който не ни разболява, но ни прави по-глупави

Откриха вирус, който не ни разболява, но ни прави по-глупави

Уж безобиден вирус ни прави по-глупави – това откриха изненадващо учени от Училището по медицина в Университета Джон Хопкинс и в Университета на Небраска.

Те изследвали какви микроби имат в гърлото здравите хора. Така открили ДНК от вируси, които обикновено заразяват зелените водорасли. Преди това не било известно, че този вирус се среща и при хора, съобщава The Indipendent. Вирусът бил идентифициран при 40 от 90 участници в проучването.

По-неприятното било, че заразените с вируса показали намалена скорост и точност при обработката на визуална информация. Снижена била и концентрацията им. Направено било заключение, че вирусът влияе отрицателно върху човешкия мозък, по-специално върху психичните функции.

Това е отличен пример за това, как безобидни на пръв поглед микроорганизми могат да променят умствените способности ан човека, когато попаднат в организма му. Нормално във всеки от нас живеят трилиони бактерии, вируси или гъбички.

Много от тях са безвредни, но резултатите от това проучване показват, че някои микроби може да влошат когнитивните способности, но без да разболява хората.

Физиологичните различия между хората са заложени до голяма степен в гените, но сега става ясно, че има значение и взаимодействието, в което гените влизат с различни микроби.

Източник: The Indipendent

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -