петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе люшкайте бебето! Ще превърне нощите ви в кошмар

Не люшкайте бебето! Ще превърне нощите ви в кошмар

Ако започнете да люшкате бебето, за да заспи, то ще свикне с това и ще продължи да го изисква. Така родителите сами приучават малкото да търси същия ритуал всеки път, когато заспива, казва Лин Мъри, която е професор по психология на възпитанието, цитирана от в. „Дейли мейл“.

Бебетата забелязват какво се случва около тях, когато заспиват и го запомнят. После с плач изискват същото всеки ден. Същото се случва и ако майката позволява на малкото да заспи по време на кърмене. Така тя си гарантира безсънни нощи занапред, предупреждава специалистката. Проучването върху поведението на най-малките продължило около 40 години.

Навикът е всичко. Добрата новина е, че той може да се създаде с възпитанието. Ако детето вече има проблеми със заспиването, то трябва първи да се разруши порочната схема, свързана с лягането вечер. Умният родител използва онези навици, които то самото си е изработило.

Работата върху навиците може да започне веднага, щом детето навърши няколко седмици. На тази възраст то обикновено спира да заспива веднага след хранене.

Наблюдавайте какво прави детето, когато му се доспи, съветва Мъри. Например, ако то заспива, като си смучи пръста, повивайте го така, че пръстът да е постоянно на разположение. Когато се събуди, той може да заспи отново, като посмуче палеца си. Някои деца заспиват, гледайки изображения. Тогава помощно средство може да станат одеяла с картинки или плюшени играчки.

Проф. Мъри съветва още нещо: децата трябва да четат много. Това развива мозъка им. През първите две години от живота се полагат основите за интелектуална статус и социални умения.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -