Кафето помага да живеем по-дълго

PRINT
кафе кофеин

Пиенето на кафе може да удължи живота, установиха учени. Любителите на кофеина са заплашени в по-малка степен от болести на сърцето, инсулт, диабет, инфекции и травматични инциденти. Около ароматната напитка винаги е имало много страсти и спорове. Заключенията на новото проучване обаче са много любопитни.

То обхванало 400 000 души на възраст между 50 и 71 г. Умерената консумация на кафе до 4-5 чаши дневно е безопасна и дори може да е от полза за здравето, гласят заключенията, публикувани в специализираното издание The New England Journal of Medicine. Екипът е от Националния здравен институт в Мериленд. Участниците в проучването били разделени в три групи – тези, които пият до 6 чаши дневно, други, които надвишават тази доза, и трета – които въобще не пият. Между 1995 г. и 2008 г. починали 52 000 души от наблюдаваните.

Не кофеинът е съставката, която гарантира повече здраве, казват учените. Около една трета от пиещите кафе, употребявали безкофеиново, но и при тях се наблюдавала по-ниска смъртност. Предполага се, че по-скоро антиоксидантите и магнезия в напитката са причината за положителния биологичен ефект.

„Необходими са повече изследвания, за да се установи с по-голяма точност дали изводите от това проучване почиват на причинно-следствени връзки. Но резултатите са окуражаващи, защото потвърждават по-стари изследвания, които също намират, че консумацията на кафе намалява смъртността“, коментира д-р Юън Пол, директор на Британската кафеена асоциация. Той добави, че само бременните трябва да внимават и да не надвишават дозата от 200 мл дневно.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кафето помага да живеем по-дълго беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *