сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКафето помага да живеем по-дълго

Кафето помага да живеем по-дълго

Пиенето на кафе може да удължи живота, установиха учени. Любителите на кофеина са заплашени в по-малка степен от болести на сърцето, инсулт, диабет, инфекции и травматични инциденти. Около ароматната напитка винаги е имало много страсти и спорове. Заключенията на новото проучване обаче са много любопитни.

То обхванало 400 000 души на възраст между 50 и 71 г. Умерената консумация на кафе до 4-5 чаши дневно е безопасна и дори може да е от полза за здравето, гласят заключенията, публикувани в специализираното издание The New England Journal of Medicine. Екипът е от Националния здравен институт в Мериленд. Участниците в проучването били разделени в три групи – тези, които пият до 6 чаши дневно, други, които надвишават тази доза, и трета – които въобще не пият. Между 1995 г. и 2008 г. починали 52 000 души от наблюдаваните.

Не кофеинът е съставката, която гарантира повече здраве, казват учените. Около една трета от пиещите кафе, употребявали безкофеиново, но и при тях се наблюдавала по-ниска смъртност. Предполага се, че по-скоро антиоксидантите и магнезия в напитката са причината за положителния биологичен ефект.

„Необходими са повече изследвания, за да се установи с по-голяма точност дали изводите от това проучване почиват на причинно-следствени връзки. Но резултатите са окуражаващи, защото потвърждават по-стари изследвания, които също намират, че консумацията на кафе намалява смъртността“, коментира д-р Юън Пол, директор на Британската кафеена асоциация. Той добави, че само бременните трябва да внимават и да не надвишават дозата от 200 мл дневно.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -