петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзбавиха от мъки мъж с киста на простатата, не можел да уринира

Избавиха от мъки мъж с киста на простатата, не можел да уринира

Рядка операция на киста на простата направиха хирурзи в клиниката по урология в Университетска болница „Св. Георги“. 50-годишен мъж от Кричим бе спасен от трудности в уринирането, след като му бе отстранена солидна киста, която запушва изхода на пикочния мехур.

Размерът й беше около 15 милиметра в диаметър, колкото е големината на прохода, обясни хирургът д-р Жан Читалов, извършил интервенцията. „От 3 месеца не съм ходил по нужда нормално – притичвам до тоалетната през 15 минути, а пускам по няколко капки. Истинска мъка!“, оплакал се пациентът. Направеното ехографско изследване засекло образуванието върху простатата.

Пациентът беше подложен на безкръвна операция, при която кистата беше „отворена“ към пикочните пътища, обясни д-р Читалов. На практика при интервенцията тя се пука и съдържанието й се изхвърля заедно с урината. Има и случаи, когато се при хирургичната интервенция кистата се премахва заедно с част от уголемената простата. Това се случва при мъже след 50-годишна възраст, на които се диагностицира доброкачествено нарастване на органа.

Урологът обясни, че кисти се образуват след запушване на изходните канали на жлеза в простатата, вследствие на което тя се пълни с течност. Това заболяване е доста рядко и през последните 15 години съм оперирал не повече от петима пациенти с киста на простата, каза д-р Читалов. Той увери, че до няколко дни мъжът от Кричим ще бъде напълно възстановен и ще се върне към ежедневните си задължения.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -