Джинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето

PRINT

Рязката смяна на жега с дъжд и облаци, на ясно слънчево време с вятър и студ причиняват редица неразположения на много хора. Все повече лекари признават, че някои притежават своеобразна чувствителност към резките промени на времето. Често те се оплакват от смущения в съня и концентрацията, главоболие, липса на апетит и проблеми с кръвообращението. На какво се дължат те?

Главната причина за тази „метеочувствителност“ е атмосферното налягане, пише немският сайт „Нетдоктор“. Обикновено човек не забелязва нищо, понеже организмът се адаптира към различните стойности. При резки промени обаче налягането пада или се качва твърде рязко, а тялото се нуждае от определено време, за да се адаптира. Има някои трикове, които помагат да се справим с това предизвикателство по-бързо.

джинджифилДжинджифил срещу световъртеж

Съставките на лютивия корен стимулират обмяната на веществата и укрепват нервната система. Нарежете 2-3 см дебело парче джинджифил на тънки ивици и ги сварете с 1 л вода за десетина минути. Оставете отварата да престои известно време – колкото по-дълго чакате, толкова по-лютива ще е тя. Пие се на малки порции през целия ден. Може да се подправи с мед и лимон.

Джинджифил срещу повръщане и възпаления

Повече течности срещу главоболието

Недостатъчно течности допринасят за появата на главоболие, понеже кръвта се сгъстява и не тече както трябва по вените. Помнете старото правило да пиете поне 1,5-2 л вода дневно. Не посягайте към чашата чак когато усетите жажда. Тя е сигнал, че вече има дефицит на течности в организма.

Видове главоболие и причините за него

Контрастни душове съживяват кръвообращението

За целта сутрин започнете няколко минути с гореща вода, после нагласете водата да е хладна. Започнете да обливате от долната част на десния крак – първо отвън, после отвътре. Продължете с левия крак, дясната и лявата ръка. Следват гърдите, корема, врата и лицето.

Аромати гонят умората

Особено ободряващо действат цитрусовите аромати – месест портокал, лимон, лимети, мандарина. Носете шишенце с предпочитания от вас аромат (като натурално етерично масло от аптеката или дрогерията) и вдишвайте от него от време на време. Може да капнете малко от него върху салфетка.

Храната – студена или топла?

Мазни и тежки ястия натоварват организма при резки колебания на времето. В такива дни по-добре се откажете от шницели или наденички и избирайте нещо по-леко. Студена зеленчукова супа е отличен избор. Тя може да е студена, когато навън е задушно, и обратно – гореща при студено и неприветливо време.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Джинджифил и цитруси помагат при резки промени на времето беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *