Реклама
Начало Любопитно Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

0
Реклама

Пиенето на алкохол през зимата не е лоша идея. Съветът е на лекари, които откриха, че спиртните напитки укрепват имунитета, пише News.com.au. Алкохолът помага, но само ако се консумира в умерени количества, уточняват експертите.

Учените стигнали до тези заключения по време на проучвания, които търсели как да се подобри реакцията на организма към инфекции и ваксинация. На група от 6 маймуни били предложени коктейли с 4% алкохол. Животните получавали алкохола в продължение на 14 месеца. Друга група с 6 животни служела като контролна. И на двете групи била направена ваксина срещу едра шарка.

Подобно на хората маймуните реагирали по различен начин на алкохола. В опитните групи веднага се разграничили две подгрупи – едната на активно консумиращите (ниво на алкохола в кръвта им било повече от 0,08) алкохол и втората – на умерено пиещите. Било установено, че в групата на активно пиещите отговорът към ваксината бил по-слаб в сравнение с контролната група. Затова пък умерената консумация на алкохол подобрявала имунния отговор.

Реклама

Все пак експертите признават, че ако вече сте болни, алкохолът няма да помогне. Той дори може да усили обезводняванато и да влоши оздравяването по време на вирусна инфекция. Самият алкохол не премахва бактериите и вирусите, които са попаднали в организма. Изключение прави локалното приложение на медицински спирт за дезинфекция.

Източник: News.com.au

 

Реклама

Exit mobile version