Реклама
Начало Заболявания и лечение Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

0
Реклама

Сезонът на отпуските започна, а с тях и родителските неволи. Много семейства искат да пътуват заедно с децата, но много често по време на почивката се сблъскват със здравословни проблеми. Как да сме подготвени за тях, съветва д-р Антоанина Вичева, педиатър от медицински център „Кристал“. В практиката си тя комбинира традиционната медицина с хомеопатия и аюрведа. Често прилага и шуслерови соли – минерали, които подпомагат организма на клетъчно ниво.

Слънчевите изгаряния са често срещан проблем през лятото

д-р Антоанина ВичеваКато средство за първа помощ е подходяща шуслерова сол номер 3 – ферум фосфорикум. Тя, както и сол номер 8 – натриум хлоратум, са първи избор при много състояния в горещото време, съветва д-р Вичева. За изгаряния може да се направи лосион с неутрално тоалетно мляко, в което са разтворени 30 таблетки сол № 3. След къпане кожата се маже с него.

При високите температури сол №8 помага много. С потта губим по-интензивно соли. За деца пет таблетки се разтварят в половин литър вода се пие на малки глътки през деня, а за възрастни може и до 10 таблетки. По принцип е важно при жега да се пият повече течности. Правилото е 50 мл вода на килограм телесно тегло. За възрастните през лятото оптимално е около 2 л, макар че зависи дали сме на директна слънчева светлина. Не забравяйте шапката у дома, дори да сте само за кратко на слънце, предупреждава д-р Вичева.

Как да балансираме кръвно, което играе нагоре или надолу

Реклама

В горещините или резки промени във времето кръвното играе. При хипотониците започва лек шум в ушите – когато са обезводнени и е много топло. Сол номер 8 балансира както ниското, така и високото кръвно. Някои пият много кафе, за да се освежат. Кофеинът обаче увеличава диурезата и човек се дехидратира. Тогава водата е от решаващо значение, сол 8 също е много ефективна.

В България се консумира много готварска сол. Желанието за нещо солено може да идва и от вътрешен минерален дисбаланс. Затова наред с приема на шуслерови соли препоръчвам в домакинството да се мине за готвене на морска сол (може и смляна) или на хималайска сол, съветва още д-р Вичева. Сол номер осем балансира липсата на клетъчно ниво и желанието за солено намалява. Имала съм пациенти, при които отоците по тялото поради съдова слабост намаляват, когато минат на морска сол за всекидневна употреба, допълва тя.

Прекалим ли с алкохола, на помощ идва шуслерова сол номер 10 (натриум сулфурикум). Тя изчиства организма от токсините и може да бъде приемана в продължение на няколко дни. Алкохолът също е причина за дехидратация. Както концентратите, така и бирата, виното действат диуретично. Прекаляването с чашката натоварва черния дроб. Той се стреми да преработи голяма част от токсините, но тези, които не успява да изчисти, остават в тялото.

Вредните вещества около нас във въздуха, храната и околната среда са твърде много, затова е добре да се приложи комбинация от соли за изчистване на дроба, смята лекарката. Особено подходяща е комбинацията от соли 9 и 10. Ако човек се чувства уморен напролет, добре е да направи курс с тях в продължение на един месец.

Втората серия се препоръчва наесен – при смяната на сезоните, когато организмът се адаптира към промените в температурите. Докато пием солите, минаваме на диета с по-леки храни. Ранната вечеря е важна, за да може черният дроб през нощта да си почине.

Комбинирайте умно храните в жегата

Горещото време налага да бъдем внимателни с храната. Не е хубаво да се яде например веднага едно след друго сладко и солено, трябва да има промеждутък. Плодове и готвено също трудно се понасят заедно. Причината е, че имат различни модели на храносмилане, участват различни ензими, обяснява специалистът. Същото се отнася за комбинация от сурови и готвени храни. Само салатите се приемат добре едновременно с ястия. За облекчаване на усещането на тежест в стомаха помагат солите 9 и 10.

Жега или заболяване може да станат причина за дехидратация. Първо тя е извънклетъчна – заради обилни изпотявания, повръщане, диарични изхождания. Става обаче и клетъчна, която е по-тежка. Ако организмът е интоксикиран от заболяване, трябва да приемаме повече течности, иначе клетките започват да страдат. Ако това не стане, от самата клетка започват да излизат запаси в околните тъкани, стига се до клетъчна дехидратация.

Походна аптечка, ако сме с малки деца

През лятото семействата с малки деца често са на път. Ето какво трябва да съдържа походната аптечка по думите на д-р Вичева: инфлуцид за вирусни инфекции, шуслерови соли – номер 3 за остри състояние и висока температура, сол 4 – за секрети и кашлица, сол 6 – за гноен жълтеникав секрет. Сол 8 има много приложения – при алергични състояния, серозна хрема, диарични изхождания. Винаги е добре да я имаме подръка.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version