Реклама
Начало Заболявания и лечение Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

0
д-р Антоанина Вичева
Реклама

Аюрведа – древната индийска наука за живота, може да се прилага успешно и като съвременен подход за диагностика и лечение. Това заяви д-р Антоанина Вичева, педиатър и пулмолог в Медицински център, „Кристал“, София. Аюрведа подсказва не само как лечението да се провежда по-успешно, но и дава насоки как човек да живее правилно и в синхрон с природата.

В основата на индийската наука са петте елемента – земя, вода, огън, въздух и етер, от които са съставени Вселената и човекът. Тези елементи са фините енергии, които създават цялото многообразие в природата. В основата на аюрведа са специфичните конституции (енергии) в човека, които са комбинации от тези пет елемента – Пита (огън и вода), Вата (въздух и етер) и Кафа (вода и земя). Тези три конституции са във всеки човек, но в различна процентна комбинация. Всеки тип има своите особености като външност, емоционалност и поведение, пояснява д-р Вичева. (Виж трите типа, описани по-долу.)

Реклама

При дисбаланс на енергиите настъпва заболяване. Състоянието дава своя отпечатък върху външния вид на човека и проявата на определени заболявания. При първата среща с пациента използвам както познанията си по аюрведа, така и тези за Шуслеровата диагностика и терапия, казва д-р Вичева. Лечението с минерални соли е разработено от немския лекар Вилхелм Шуслер през 19 век. Той открива, че за работата на клетките в организма най-важни са 12 есенциални соли. Терапията му става толкова популярна с годините, че Шуслеровите соли се използват и до днес. Те се приготвят чрез разреждане и потенциране като хомеопатичните лекарства.

Д-р Шуслер също е правил диагностика по чертите на лицето. Комбинация с методите за диагностика на древната аюрведична наука ми позволява да помагам по-добре на пациентите си, пояснява д-р Вичева. Тогава и подходът за лечение на пациента може да е много по-мек и балансиращ, защото е съобразен с неговите индивидуални особености.

Когато едно заболяване протича със секреция, знам какъв е дисбалансът и кое може да върне равновесието в организма, обяснява д-р Вичева. Препоръчва определен режим, начин на хранене и терапия със соли. При пациент, който има кашлица със слуз (например при тип кафа), тя ограничава храните, които образуват слуз – бяла захар, бяло брашно и сол. Дава и Шуслерови соли – №9 и №10, които изчистват тази слуз. Ако пациентът има суха, спастична кашлица, много по-добре влияе сол №7 (магнезиум фосфорикум). При типа вата според Аюрведа например страдат дебелите черва. Такъв човек обикновено е със запек. От „сухотата“ в целия му организъм страдат и ставите. Тогава дава комбинация от Шуслерова сол №1 и №8, която има смазващ ефект, №3 пък улеснява редовното изхождане. В диетата трябва да се включат по-мазни храни.

Третият тип кафа според аюрведа боледува често от възпаления на белия дроб и изобщо от инфекции. Давам им нещо за засилване на имунната система – например сол №3, а за кашлицата – соли №6 и №10. Последните две са сулфатни соли, които изчистват организма. За да бъде здрав, трите енергии (конституции) трябва да са в баланс, независимо, че всяка личност си има своите особености. Важно е човек да опознае себе си и да знае как реагира организмът му на определени храни, дали малко сън му е достатъчен или му е нужен повече, дали обича да излиза навън. Стигне ли се до дисбаланс, са необходими наблюдения и съвети от специалист, за да се преодолее състоянието, казва д-р Вичева.

Те може да са различни дори при едно и също заболяване. Имам пациенти – две деца с астма на една и съща възраст, но тъй като имат различен тип конституция, подходът ми е по-различен. Едното дете е слабо, с къдрава коса. Астматичният пристъп при него започва със суха кашлица, много трудно достига до отделяне на секретите. Освен това то винаги е свръхвъзбудимо, непрекъснато се движи в кабинета ми, разказва педиатърът. На това дете препоръчва солите №7 и №8, които успокояват този тип кашлица. Другото дете е на същата възраст, то е пълничко момче. Наблюдавам го много отдавна, затова мога да кажа как протичат при него астматичните пристъпи, пояснява д-р Вичева. Бавен и муден в движенията си, трудно създава контакти с хора. Винаги когато направи астматичен пристъп, бързо се стига до отделяне на храчки. „Тъй като то навърши 6 г., му давам и препоръки за ограничаване на определени храни. За овладяване на пристъпа му препоръчвам солите №9 и №10, които изчистват секретите. Това е важно при този пациент – изчисти ли слузта, той се чувства добре. За него е важно още да се движи повече, занемари ли физическата активност, астмата се влошава“, казва д-р Вичева.

Ето и нейните съвети за трите основни типа хора по аюрведа:

Вата

Вата е въздухът в организма. Най-уязвими са дебелите черва. Тези хора сякаш са изтъкани от движение, активни са, в тях има много въздух. Ватата изпълва червата, алвеолите на белия дроб, пикочния мехур. Като структура тези хора са по-сухи, слаби и високи, имат по-суха кожа. Не обичат много да спят, нощни птици са. По принцип са по-недоволни от останалите хора. Когато боледуват, имат спастична кашлица. Често страдат от ставни заболявания.

Съвети: да хапват повече мазни неща, да живеят в спокойна среда и проветрени помещения. Може да приемат топли храни и подправки. Имат неспокоен сън, затова да приемат нещо за успокояване на нервната система. Например Шуслерови соли №7 и №2. Важно е да се движат повече на чист въздух. Прекалено дългият престой в затворени помещения ги прави напрегнати, появяват се и други негативни симптоми. Ако не се движат, се сковават.

Пита

Пита е тип, в който преобладава огънят. Основно място са тънките черва. Той отговаря за всички храносмилателни процеси, за инфекциите, които са свързани с топлина. Тези хора са с умерена костна структура и височина. По принцип са по-балансирани и уравновесени. Отговорни са, на тях може да се разчита. Заболяванията на пита обикновено протичат с висока температура и инфекции.

Съвети: да предпочит зелени храни (плодове и зеленчуци) и продукти със стипчив и горчив вкус. При тях е важно да се охлаждат. Да избягват силните горещини и топлите напитки. При тях рутината е много важна, трябва да имат нормален всекидневен режим, който ги балансира и успокоява. При екстремни ситуации огънят на този тип бързо се увеличава и те страдат.

Кафа

При кафа основното място са белите дробове. Тези хора имат по-изразена костна структура. По-бавни при взимането на решения, но вземат ли го един път, твърдо го следват. Не обичат много движението и динамиката. Когато има дисбаланс, заболяванията са свързани с отделянето на повече слуз и секрети. Често боледуват от бронхити, пневмонии, възпаления на червата.

Съвети: Храните е добре да са пикантни, леко люти, за да се възбудят движението и енергията. Да избират червени на цвят продукти, които им дават енергия – череши, ягоди, ябълки. Също трябва да се движат повече, за да не се потапят в летаргия. Дори да не искат, трябва да бъдат подтиквани да излизат и да ходят.

Свързани теми: В аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека

 

Реклама

Exit mobile version