Реклама
Начало Любопитно Ваксина срещу рак вече при джипито

Ваксина срещу рак вече при джипито

0
ваксина грип
Реклама

За първи път от 2012 г. в България здравната каса ще плаща за ваксина срещу рака на маточната шийка. Това става възможно, след като парламентът гласува допълнителни средства за целта в бюджета на НЗОК малко преди окончателното му приемане. Депутатите приеха за ваксините по национална програма за профилактика на рака на маточната шийка да се отделят 2,5 млн. лева.

Реклама

Предложението е на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, който се аргументира, че над 20 страни от ЕС се правят масови имунизационни програми срещу заболяването. Ракът на маточната шийка е единственото онкологично заболяване, срещу което има ваксина. Тя е подходяща за момичета, които още не водят полов живот. У нас тя ще се поставя на децата, родени през 2000 г.

Досега ваксината бе включена в имунизационния календар, но само като препоръчителна, т.е. здравните власти я одобряват, но не плащат за препарата. Пациентски организации и лекари настояваха отдавна и у нас тя да стане безплатна, поне за тези, които изразят желание при джипито си да я поставят. Австралия, която първа въведе национална имунизационна програма срещу заболяването, отчита спад от 38% в рамките на две години.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version