Реклама
Начало Любопитно Цветът на очите издава склонност към болести

Цветът на очите издава склонност към болести

0
очен лекар глаукома диоптри
Реклама

Цветът на очите разкрива особености за здравето на конкретния човек. Това твърдят учени от Университета на Питсбърг, цитирани от в. „Дейли мейл“. По него може да се съди как реагирате на болка, рискът от диабет, доколко бърз е умът и дори колко бързо можете да хвърляте фризби или да издържате на пиене.

Нещата тръгнали от констатацията, че кавказките жени със светли очи – сини и ли зелени, търпят повече на болка (в проучването се наблюдавали бременни, които раждат) и стрес, отколкото тези с кафяви очи. Светлооките освен това по-рядко страдали от страх, депресия и негативни мисли след раждането. Учените подозират, че обяснението е в гените.

Кафявите имат предимство в спортове като тенис

Вече се знае, че цветът на очите е свързан с 12-13 индивидуални вариации в човешките гени, казва д-р Джари Лулейлън от Университета „Джон Моорс“ в Ливърпул. Те имат различна роля в организма. Един от тези гени – NCX-4, е свързан с реакцията при болка. Други, свързани с меланина, пигмент, отговорен за тъмния цвят, също се оказаха във връзка с възприемането на болка. Меланинът обаче е виновен хората да носят по-малко на алкохол. Психолозите в Държавния университет на Джорджия в Атланта анкетирали над 12 000 мъже и жени и установили, че тези със светли очи консумират значително повече алкохол, отколкото тъмнооките. Просто втората група се опиянява от по-малки количества.

Реклама

Меланинът също така служи като изолатор за електрическите връзки между мозъчните клетки. Колкото повече меланин има в мозъка, толкова по-ефективно, с по-голяма чувствителност и по-бързо може да работи мозъкът. Това съобщават изследователи в списание Personality and Individual Differences. Тази особеност обяснява, защо хората с кафяви очи имат по-бързи реакции от синеоките, защо по принцип са по-добри при фризби или посрещане на топката при тенис. Изводите са описани в списание Perceptual and Motor Skills.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Спорт и малко алкохол за добро зрение 
Меланом може да се развие и в очите
Чертите на лицето издават скрити заболявания 
9 лесни теста, за да проверим здравето у дома 

Сините очи улесняват ученето

През 1991 г. д-р Антъни Фалоун, психолог в Университета на Единбург направил интересен експеримент с над 100 доброволци. Той установил, че студентите с тъмни очи се представят значително по-добре в поредица от тестове с ограничено време. В такива ситуации скоростта на мислене дава определено предимство. Д-р Фалоун, който вече е пенсионер и е с тъмни очи, казва сега: „Очите са толкова тясно свързани неврологично към мозъка, че можем да ги разглеждаме като част от него, която се вижда отвън. Те подсказват жизненоважна информация за мозъчните ни функции.“

По-бавните реакции на синеоките обаче може да означават, че те мислят по-стратегически, като добре оглеждат детайлите. На тестове в университета на Луисвил синеоките студенти се оказали по-успешни в дейности, които изисквали да се планира и структурира времето като игра на голф, бягане в пресечена местност и учене за изпити.

Сините очи са нова посока на развитие в човешката еволюция. Учени от университета в Копенхаген смятат, че пра-пра-роднината на всички днешни синеоки е бил само един. Появил се е преди около 6000 -10 000 години в района около Черно море. Мутацията не прави ириса „син“, по-скоро става дума за превключване на механизми при образуването на меланина. Преди това всички хора сме били с кафяви очи, казва д-р Ханс Айберг, генетик от университета. Друго предимство на сините очи – с тях се вижда по-добре при сумрак. Увеличената чувствителност обаче на тези хора ги прави по-уязвими за макулна дегенерация. Тогава светлочувствителните клетки в макулата започват да умират, губи се зрение. Според учените същото се отнася и за хората със зелени очи.

Цветът на очите сочи риска от диабет

Рискът от диабет тип едно също се свързва с цвета на очите. Италианско проучване от 2010 г. разкрива, че синеоките страдат от болестта по-често (21% срещу 9% при тъмнооките). Връзката отново е през три от гените, отговорни за цвета. Нови проучвания сочат още, че синеоките имат по-често проблеми със слуха. Меланинът служи като защита за нервните влакна от увреждания, свързани с шум.

Любопитно е още, че цветът на очите може да окаже влияние и върху самата личност. Още през 1977 г. изследователи в Journal of Social Psychology отбелязали, че синеоките споделят по-малко за себе си. По-нататъшни изследвания са подкрепили това. През 2006 г. германски психолози открили, че тъмнооките деца е по-вероятно да доминират над синеоките си връстници. В друго изследване е установено, че светлооките малчугани са по-предпазливи по отношение на новите неща. Вероятно останалите асоциират сините очи с детството. През първите месеци бебетата са със сини очи. Причината е, че на организма е нужно време, за да започне да произвежда меланин. При някои бебета това може да отнеме до 18 месеца.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version