Реклама
Начало Любопитно Сухота в устата – възможни причини и лечение

Сухота в устата – възможни причини и лечение

0
сухота в устата болки в гърлото
Реклама

Сухотата в устата обикновено не е сериозен медицински проблем, но може да е свързана с някои здравословни проблеми, за които е по-добре да сме наясно. Обикновено няма достатъчно слюнка и това причинява усещане за сухота, дехидратация в устата.

Британският лекар д-р Роджър Хендерсън представя, кои са най-често срещаните причини да проблема и какви са възможностите за лечение:

Какво е сухота в устата?

Медицинският термин за това оплакване е ксеростомия. Състоянието възниква, когато слюнчените жлези в устата не произвеждат достатъчно слюнка. Слюнката е необходима за овлажняване на храната, помага ни да я сдъвчем по-добре и е жизненоважна част от храносмилането. В нея се съдържат ензими, които помагат да започне разграждането на нишестето и мазнините в яденето. Освен това помага за поддържане на необходимата влажност в устата, като по този начин дори ни предпазва от кариес и заболявания на венците.

Кои са най-честите причини за сухота в устата?

Реклама

Има много възможни причини, включително здравословни проблеми, някои видове предписани лекарства и фактори, свързани с човека. По-сериозните медицински състояния включват:

  • Диабет;
  • Кистозна фиброза;
  • ХИВ и СПИН;
  • Синдром на Сьогрен – състояние, засягащо различни части на тялото, включително устата, ставите и слъзните жлези;
  • Соор / орална млечница;
  • Деменция.

Примери за лекарства, които могат да причинят проблема, включват:

Свързаните с човека причини за сухота в устата включват:

  • Безпокойство и стрес;
  • Дишане през устата (като може да се случи, ако имате проблеми със сливиците или запушен нос. Това може да е по-забележимо през нощта);
  • Дехидратация. Това е една от основните причини за сухота в устата. Може да се случи поради високи температури навън или недостатъчен прием на течности.
  • Пушенето.

Как се лекува сухота в устата?

Лечението на сухотата в устата зависи от първопричината. Най-добре е да споделите за отзи симптом с вашия лекар. С негова помощ ще установите откъде идва проблемът. Докторът ще прецени възможните лечения и ще препоръча най-подходящото.

Каквато и да е причината, вижте тези съвети, които обикновено помагат при сухота в устата:

✔️ Пийте вода редовно! Звучи банално, но много хора забравят да го правят, оправдавайки се, че не изпитват жажда. Вземете шише с вода със себе си на работа и отпивайте често на глътки. Вечер сложете чаша вода до леглото. Смученето на кубчета лед може да бъде много полезно, когато е много горещо.

✔️ Дъвченето на дъвка без захар може да помогне за стимулиране на производството на слюнка.

✔️ Изключете кофеина и алкохола, тъй като и двете могат да дехидратират .

✔️ Ако имате сухи или напукани устни, редовното нанасяне на балсам за устни или вазелин върху тях може да помогне.

✔️ Избягвайте тютюнопушенето.

✔️ Ако прости мерки не са достатъчни, за да помогнат, има някои препарати, които може да бъдат предписани от лекар. Предлагат се под формата на гел, таблетки за смучене и спрей, но трябва да се използват често, тъй като ефектът им трае само кратко време.

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version