Реклама
Начало Любопитно С тест на сълзи ще откриват рано рак

С тест на сълзи ще откриват рано рак

0
око болка в очите подути клепачи
Реклама

Австралийски учени ще се опитат да разберат дали сълзите няма да се окажат полезни за ранното диагностициране на рака на гърдата и на простатата жлеза. Интересът им е насочен към протеините, съдържащи се в слъзната секреция и ако предположението се окаже вярно, то анализът им ще помогне за диагностицирането и контрола на рака.

Реклама

Според ръководителя на проекта, проф. Марк Уилкокс от университета на Нов Южен Уелс, един от симптомите на тези две заболявания са хормонални промени, които засягат наред с други процеси в организма и производството на сълзи.

В момента най-често срещаният тест за рак на гърдата е мамографията, която понякога пропуска нови образуваня с по-малки размери. Ракът на простатата пък се установява с ректално опипване, което прави метода не толкова добър. Чрез метода спектрометрия учените определили нивото на протеинови биомаркери в човешките сълзи и  това им дава възможност да идентифицират протеини според съдържащите се в тях аминокиселини и тяхната последователност. Това ще даде възможност да ги сравни с вече известни протеини, а също и да сравняват разликите между тях при здрави доброволци и пациенти.

В момента учените проучват биомаркерите в сълзи на болни от рак пациенти, за да открият очевидни разлики в комбинациите от повече от 100 познати протеина, намиращи се в сълзите. Разработкат на учените може да стигне до пазара за 5-10 години. Дотогава учените възнамеряват да подобрят своята технология и да създадат тест, подобен на този за бременност, който се ползва домашни условия.

СНИМКА: SXC

Реклама

Exit mobile version