Реклама
Начало Любопитно Разгадаха какво причинява синдрома на неспокойните крака

Разгадаха какво причинява синдрома на неспокойните крака

0
студени крака
Реклама

Учени обясниха какво се крие зад синдрома на неспокойните крака – състояние, което остава загадка в продължение на много години. При засегнатите, обикновено момичета и жени, през нощта се появяват неприятни симптоми. Има крампи, потрепване и неистовото желание краката да се раздвижат.

Поради това човек е принуден да се движи непрекъснато и не може да спи спокойно. Доскоро лекарите не можеха да обяснят причината за тези усещания.

Аутопсията на 7 души с подобни оплаквания, проведена от сътрудниците на университета Джонс Хопкинс и Медицинския колеж Пен Стейт, показало, че в мозъка им все пак има определени особености, предаде News Fix. В качеството на контролна група са използвани телата на петима починали, които нямали синдрома на неспокойните крака. Учените не открили патологични изменения, но пък се натъкнали на нещо интересно – на клетките в средния мозък явно не им достигало желязо.

Реклама

Последвалият анализ показал, че клетките, подобни на тези, които страдат при болестта на паркинсон, липсва протеин, необходим за усвояването на желязото. Клетките не изпитвали дефицит на желязо, но мозъкът просто не бил в състояние да използва този елемент.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version