Реклама
Начало Любопитно Прости навици, които могат да удължат живота с поне 10 г.

Прости навици, които могат да удължат живота с поне 10 г.

0
разходка физическа активност
Реклама

Малките неща, които правим всеки ден, имат голямо значение за здравето ни в дългосрочен план, а също и за продължителността на живота. Ето защо е добре да осъзнаваме навиците си и при необходимост – да ги променяме. Учени от Харвард направили мащабно проучване, за да установят, кои прости навици на живот могат да удължат живота с 10 години. Те анализирали данни, събирани в продължение на 30 години. Общо са изследвани навиците на 78 000 жени и 44 000 мъже.

Доц. Дърленска: Три основни правила, за да не качваме килограми

Реклама

Ето кои са най-важните и с полза за здравето:

 • Физическа активност поне 150 минути седмично.
 • Поддържане на здравословна диета. Ето какво означава това:
  • Яжте пълнозърнести храни;
  • Яжте около пет порции плодове и зеленчуци всеки ден (една порция е една шепа);
  • Мазни риби (сьомга, пъстърва, херинга, сардини, скумрия) се консумират два пъти седмично;
  • Минимална консумация на храни с много захар и мазнини като торти, бисквити, колбаси, сладкиши;
  • Консумацията на чиста захар под формата на сладкиши, алкохолни и газирани напитки е сведена до минимум;
  • Солта за деня е до 5-6 грама – равна чаена лъжичка;
  • Приема се достатъчно вода.

Експертите от училището по обществено здраве T. H. Chan към Харвардския университет подчертават, че за да живеете по-дълго, трябва да сте физически активни всеки ден. По-конкретно това трябва да бъдат упражнения, които увеличават сърдечната честота, карат ви да дишате по-често – полезно е да ги правите поне 20 минути дневно. При липса на такава възможност за редовни занимания, се стремете към 30-40 минути три пъти седмично. Може да е бърза разходка, работа в градината или упражнения по избор.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Поддържане на здравословно тегло. Навикът за контролиране на теглото може да бъде много полезен за удължаване на живота. Контролът на теглото значително намалява риска от диабет, сърдечно-съдови патологии, рак на гърдата и други видове злокачествени тумори. Проверете индекса на телесната си маса – може да се изненадате, че сте с тегло над нормата. Друг важен показател е обиколката на талията. За жени е препоръчително тя да не е повече от 80 см. За мъже – до 94 см.

3 хормона, които трябва да балансирате, за да отслабнете

Натрупването на мазнини около корема и талията е тясно свързано с предразположение към сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт.
Други здравословни навици, които могат да удължат живота с 10 години, според учените са ограничаването на консумацията на алкохол и отказването от тютюнопушенето.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version