Реклама
Начало Любопитно Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата

Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата

0
дете вирус инфекция лекарства
Реклама

Усещате ли често, че червата ви са пълни с газове? Причината може да е скрита от детството варицела. Оказва се, че често срещаното детско заболяване невинаги се проявява веднага след попадане в тялото му. Вирусът е способен да се скрие в храносмилателния тракт и да стане в зряла възраст причина за необясними болки в стомаха и подуване на корема. Ново изследване на учени от Колумбийския университет в САЩ показва, че скритата варицела понякога причинява и стомашни язви.

Реклама

Учените отдавна знаят, че след като попадне в организма, варицела може и да не се изяви с познатите симптоми. Често вирусът се „заключва“ в нервните клетки близо до мозъка или гръбначния стълб. При повечето хора вирусът остава там през целия им живот, без да причинява никакви проблеми. Понякога той се освобождава и стига до нервните клетки в кожата, което причинява херпес зостер.

Сега американски учени са открили, че вирусът на варицелата се блокира за известно време също и в нервните клетки на хранопровода. Излезе ли оттам на свобода, причинява болка и поражения на околните тъкани. Възможно е този вирус да е виновен за различни необяснени заболявания като синдром на разразненото черво. Ако предположението излезе вярно, те ще могат да се лекуват с медикаменти срещу варицела.

„Идеята на вируса на варицелата, който атакува храносмилателната система е напълно нов за медицината. Сега ние се опитваме да разберем кои разстройства точно са свързани с освобождаването му,“ казва авторът на проучването професор Майкъл Гершон .

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version