Реклама
Начало Любопитно Пробив: В Харвард откриха нов хормон, свързан с диабета!

Пробив: В Харвард откриха нов хормон, свързан с диабета!

0
Реклама

Учени от Харвард откриха нов хормон – бетатрофин, който може да преобърне терапевтичния подход при диабет тип 2, съобщи сайтът на престижното учебно заведение. Специалистите вярват, че той може да помогне на пациентите със захарна болест да живеят без инсулин.

Реклама

Хормонът е открит в мастната тъкан и черния дроб на гризачи. Оказало се, че бетатрофин увеличава близо 30 пъти образуването на бета-клетки, които отговарят за секрецията на инсулин. Бетатрофин е намерен и в черния дроб на човека. Учените не изключват много скоро хормонът да стане единственото средство, с което се лекува диабет. Вместо няколко инжекции с инсулин, тогава ще е достатъчно една спринцовка с бетатрофин в седмицата или при някои пациенти дори веднъж годишно.

Още едно предимство на откритието е, че бъдещата терапия с хормона ще помогне да се избегнат съществени усложнения, тъй като организмът на човека ще започне сам да изработва свой собствен инсулин. Учените от Харвард вече преговарят с фармацевтични компании за разработването на нова терапия. В близкото бъдеще се планира да започнат и клинични изпитания на бетатрофин.

Източник: Harvard News

На снимката: Проф. Дъг Мелтън (вдясно) и сътрудникът му Фенг И преглеждат резултатите от проучването.

Свързани теми: Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори

Диетата за диабетици – малко въглехидрати, повече протеини

АВГУСТ: Стволови клетки дават надежда на диабетиците

Реклама

Exit mobile version