Реклама
Начало Любопитно Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си

Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си

0
Реклама

Новородените трябва да спят на гърдите на майка си през първите няколко седмици, за да се развиват добре, твърди д-р Нилс Бергман от университета в Кейп Таун, Южна Африка. След това той препоръчва бебето да остане в леглото на майка си, докато навърши 3 или дори 4 г. Това се отразявало добре на сърцето му, а и на развитието на мозъка.

В Европа обикновено съветват жената да слагат бебето в отделно кошче. Причината са опасения, че докато спи, тя може да притисне бебето и да го задуши неволно. Във Великобритания имало описани такива случаи. „Ако се стигне да задушаване на бебето, то не е защото майката е до него. Става по други причини – наличие в стаята на токсични изпарения, цигарен дим, алкохол, големи възглавници или опасни играчки“, контрира д-р Бергман.

Той наблюдавал 16 новородени, докато те спят на гърдите на майките си или в кошче до леглото им. Монитор разкрил, че сърцата на малките са три пъти по-стресирани, когато те са сами. Качеството на съня им се влошавало. Оставени в кошчето само 6 от 16 бебета спели сравнително спокойно. Дори при тях обаче сънят не минавал през двете обичайни за тази възраст фази – активна и спокойна. Редуването им се смята за ключов фактор за развитието на мозъка.

Реклама

Проучвания при животни сочат, че комбинацията от стрес и липса на сън отключват поведенчески проблеми в тийнейджърските години. Според д-р Бергман промените в мозъка, причинени от хормони на стреса, може да станат причина даден човек да има трудности с дългосрочното обвързване с партньор и да го тласнат към безразборни връзки. Той препоръчва бебето да спи при родителите си, освен ако те пушат, употребяват алкохол или наркотици, имат доста наднормено тегло или пък са болни и изтощени. Нашето мнение е, че най-сигурното място на новороденото е в кошче в стаята на родителите, казва пък проф. Джордж Хейкок от фондацията за изследване на внезапната смърт при бебетата.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version