Реклама
Начало Любопитно Предупреждение: Приемът на дезинфектант е риск за здравето!

Предупреждение: Приемът на дезинфектант е риск за здравето!

0
колко вода е полезна
Реклама

Определени групи хора пият разтвори с дезинфектант с хлорен диоксид, по-известен като белина, за да се предпазват от вируси и патогени, в т.ч. и COVID-19. Те вярват също така, че по този начин лекуват и различни по характер заболявания. Министерството на здравеопазването е сезирало органите на МВР за получена такава информация във ведомството. Съобщения и постове в социалните мрежи отдавна сигнализират, че в България има хора, които пият белина срещу коронавируса.

Феноменът не е характерен само за България. Още през 2020 г. много американци последваха „съвета“ на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да пият разтвор с белина за профилактика на инфекции. Последвалит официални предупреждения на здравните власти там очевидно не са в състояние да разубедят всички.

Реклама

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Експертите от МЗ предупреждават, че приемът/консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве. Дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, например за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба!

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област, подчертават от МЗ. Преди да се пуснат на пазара, подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

Над 10 хиляди българи са убедени, че хлорният диоксид (белина), е универсално лекарство, включително и срещу коронавируса. Това показа скорошно разследване на bTV. Интересното е, че в тази група има и хора с медицинско образование. Те не само пият опасния разтвор, но го пръскат или мажат по тялото си.

Източник: Пресслужба на МЗ

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version