Реклама
Начало Любопитно Половината пари за диализа отклонявани за други цели

Половината пари за диализа отклонявани за други цели

0
диализа
Реклама

За една процедура по диализа на пациент здравната каса плаща по 140 лв., болниците обаче харчат целево само половината от сумата, разкри Иван Димитров от пациентската организация на бъбречноболните. Именно оттам предоставили документи и сигнали, включени в плановата проверка на Сметната палата за това животоспасяващо лечение. Докладът от нея е даден на прокуратурата заради установени нарушения.

Реклама

Финансовите експерти установиха, че парите за диализа са недостатъчни, а апаратите на повечето места са грохнали. Липсвал контрол как се харчат средствата. От години сигнализираме на здравните министри, че болниците не дават за пациентите тези 140 лв., но отговорът неизменно беше, че те са търговски дружества и МЗ не може да им се меси, допълва Димитров.

Много лечебни заведения пестели на гърба на болните, като купували най-евтините консумативи и медикаменти. Още след самата процедура хората се оплакват, че им е зле, пада им хемоглобинът, пояснява Димитров. За некачествените китайски филтри в диализата пациентските организации също сигнализирали многократно в министерството. Така състоянието на пациентите се влошавало бързо, получавали увреждания на сърце и черен дроб, които правели евентуална трансплантация невъзможна.

В доклада на Сметната палата са описани и други нарушения, казва още Димитров. За един и същи диализен апарат една болница платила 20 000 лв., а друга – 30 000 лв. Подобни разлики се откривали и при покупката на леглата за процедурата. В края на 2008 г. били отпуснати целево 10 млн. лв. за обновяване на диализната апаратура. Болница „Св. Марина“ във Варна обаче не похарчила получените 540 хил. лв. по предназначение, а ги пренасочила за други цели.

Реклама

Exit mobile version